
Ο πυργίσκος ASELSAN SARP με πολυβόλο Minigun 7,62 χλστ.
Στην προμήθεια νέων τηλεχειριζομένων πυργίσκων οπλισμού προχώρησαν ο Τουρκικός Στρατός, η Στρατοχωροφυλακή και η Ακτοφυλακή. Το κόστος θα ανέλθει στα 94,7 εκ. Ευρώ περίπου. Οι παραδόσεις θα υλοποιηθούν την περίοδο 2018-2021.
Οι πυργίσκοι SARP μπορούν να τοποθετηθούν επάνω σε ελαφρά οχήματα, σκάφη ή σταθερές εγκαταστάσεις. Δύνανται να φέρουν πολυβόλα 7,62 ή 12,7 χλστ. ή πυλοβομβιδοβόλα των 40 χλστ., με 1.000, 400 ή 96 φυσίγγια αντίστοιχα.
Οι αισθητήρες τους αποτελούνται από κάμερα ημέρας, θερμική κάμερα, αυτόματο σύστημα εγκλωβισμού και αποστασιόμετρο λέιζερ.
Τα πλεονεκτήματα αυτών των πυργίσκων είναι:
- Πολύ χαμηλό κόστος κτήσης και συντήρησης,
- Αύξηση της ισχύος πυρός ελαφρών οχημάτων και σκαφών.
- Αυξάνουν την ακρίβεια των βολών αφού πρόκειται για μηχανισμούς με σταθεροποίηση σε δύο ή περισσότερους άξονες.
- Δίνουν τη δυνατότητα παρατήρησης και μεταβίβασης πληροφοριών από μεγαλύτερες αποστάσεις, ημέρα και νύχτα, χάρη στους αισθητήρες που διαθέτουν.
- Το κυριότερο δε, αυξάνουν την προστασία του χειριστή τους ο οποίος δεν μένει ακάλυπτος στα εχθρικά πυρά.
Δυστυχώς στον ΕΣ δεν έχει υπάρξει σχετικό πρόγραμμα, αλλά ούτε οι εγχώριες εταιρείες παρουσίασαν κάποιο προϊόν, την στιγμή που η διεθνής αγορά βρίθει από τηλεχειριζόμενους πυργίσκους. Αντ’ αυτού επιλέγεται ο παραδοσιακός τρόπος χρήσης οπλισμού επί οχημάτων ή «πρόχειρες» λύσεις εποχής Βιετνάμ ή ασύμμετρων συγκρούσεων.
Το παράδειγμα των ZU-23 επί των ΒΜΡ-1 ήταν μια ευκαιρία να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο προϊόν αναβάθμισης μεταξύ του ΕΣ και των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών, το οποίο οι τελευταίες θα μπορούσαν να πωλούν στο εξωτερικό, φέρνοντας χρήμα στο φορολογικό σύστημα.
Ας είμαστε πιο «προσγειωμένοι» με τις πατέντες.