Autonomous Warrior: Το τελευταίο μίλι! Για την Ελλάδα πότε;

 

Τα όρια της τεχνολογίας στον τομέα των χερσαίων συστημάτων σκοπεύει να επεκτείνει η νέα άσκηση που διοργανώνει ο Βρετανικός Στρατός. Η Autonomous Warrior 2018, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, θα δοκιμάσει τις νέες τεχνολογίες που διατίθενται στην αγορά, προκειμένου να γίνουν κατανοητά, σε πρακτικό στάδιο, τα πλεονεκτήματά τους, καθώς και ο τρόπος επιχειρησιακής τους χρήσης.

Αντίστοιχη άσκηση (Unmanned Warrior) είχε διοργανώσει για πρώτη φορά και το Βρετανικό Ναυτικό, με τη συμμετοχή πλήθους εταιρειών και συμμαχικών δυνάμεων. Ήταν μια άσκηση υψηλού ενδιαφέροντος, δεδομένου ότι συνέβαλε καίρια στην ένταξη των μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας και μη επανδρωμένων υποβρύχιων οχημάτων στις τάξεις του Βρετανικού Ναυτικού και όχι μόνο.

Η Autonomous Warrior διοργανώνεται με τη συνεργασία του Βρετανικού Ναυτικού και της Αεροπορία, του Αμερικανικού Στρατού, των υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας, του Dstl (εργαστήριο έρευνας και τεχνολογίας του υπουργείου) και 50 βιομηχανιών.

Επιπλέον, η άσκηση αποτελεί σημαντικό τμήμα του Ταμείου Αμυντικής Καινοτομίας, το οποίο διαθέτει κεφάλαια ύψους 800 εκ. Στερλινών προς υποστήριξη των καινοτόμων ιδεών που θα μπορέσουν να φέρουν σημαντικές αλλαγές στις αμυντικές ικανότητες της χώρας και της βρετανικής βιομηχανίας.

Ένας από τους τομείς στους οποίους θα δοθεί έμφαση στο πλαίσιο της Autonomous Warrior είναι η Διοικητική Μέριμνα – Εφοδιασμός στο… «τελευταίο μίλι». Το τελευταίο μίλι αντιπροσωπεύει την τελική φάση προσέγγισης στην ζώνη μάχης. Είναι η πιο επικίνδυνη περιοχή και η πιο κρίσιμη σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό των στρατιωτών σε καύσιμα, πυρομαχικά και τρόφιμα. Ο Βρετναικός Στρατός θεωρεί την ικανότητα επιτυχούς εφοδιασμού των στρατιωτών ως κρίσιμης σημασίας για την Ικανότητα Κρούσης, ώστε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι άλλων δυνάμεων.

Στο Cube Defense3 Analysis έχουμε αναφερθεί πολλάκις στην κρισιμότητα της Διοικητικής Μέριμνας και στα διδάγματα από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν που έχει δημοσιοποιήσει ο Αμερικανικός Στρατός.

Στην Autonomous Warrior 2018 ο Βρετανικός Στρατός θα δοκιμάσει ποικιλία πρωτότυπων μη επανδρωμένων αεροχημάτων και μη επανδρωμένων χερσαίων οχημάτων. Στην πραγματικότητα οι δοκιμές θα γίνουν από τους στρατιώτες του, μιας κι αυτοί θα είναι οι πραγματικοί χρήστες.

Ένας ακόμα τομέας στον οποίο θα δοθεί έμφαση είναι αυτός της επιτήρησης, προκειμένου να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των όπλων μακρού πλήγματος και καθοδήγησης.

Κατά τη διάρκεια της Eurosatory 2018 διαπιστώσαμε για μια ακόμα φορά την έμφαση που δίνουν όλες οι βιομηχανίες στον τομέα της ρομποτικής και των συστημάτων/πλατφορμών επιτήρησης.

Η επιτήρηση και γενικότερα το C4ISTAR είναι τομείς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει δώσει καμία σχεδόν βαρύτητα. Στον Ελληνικό Στρατό βλέπουμε σκόρπια ηλεκτροπτικά συστήματα και αδυναμία ολοκλήρωσής τους επάνω σε ένα δίκτυο που θα μοιράζει την εικόνα στα διάφορα επίπεδα διοίκησης, αφού δεν υπάρχουν τα κατάλληλα συστήματα τηλεπικοινωνιών και το απαραίτητο λογισμικό. Εξαίρεση, σε κάποιο βαθμό αποτελεί η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Όμως, δεν θα εισχωρήσουμε περαιτέρω στο ζήτημα.

Η γενικότερη κουλτούρα που επικρατεί είναι αυτή της αντιπαράθεσης πλατφορμών, σα να μην υπάρχει σύγχρονη αντίληψη. Φυσικά η παρούσα κατάσταση είναι άσχημη, λόγω της έλλειψης κονδυλίων, αλλά ειδικά λόγω αυτής θα μπορούσε να είχε γίνει σιγά-σιγά μια σταδιακή αναβάθμιση των υπαρχόντων πλατφορμών με νέα υποσυστήματα. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως όλες οι μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία κτλ.) οι οποίες πριν λίγα χρόνια αντιμετώπισαν σοβαρές περικοπές και πάγωσαν αρκετά προγράμματα, προχώρησαν σε αναβάθμιση των δυνατοτήτων C4ISR των υπαρχόντων πλατφορμών τους, προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίζουν εγκαίρως και να καταδεικνύουν στόχους στα μέσα πυρός.

Στο εμπορικό μέρος του προβλήματος, οι τεχνολογίες του C4ISTAR δεν είναι «ξένες» προς την ελληνική βιομηχανία. Λύσεις μπορούν να υπάρξουν, αλλά ουδείς μπήκε διαδικασία ανάπτυξης προϊόντων συνεργασίας, τόσο όταν υπήρχαν χρήματα όσο και μέσω συνεργιών όταν η ρευστότητα είχε μειωθεί.

Άλλωστε υπάρχουν και μελέτες για την ελληνική οικονομία που δείχνουν ότι αντί οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια της κρίσης, προτίμησαν να ακολουθήσουν «ανεξάρτητη» πορεία, λόγω έλλειψης σχετικής κουλτούρας και λόγω του ότι αρκετές λειτουργούν σε οικογενειακό πλαίσιο, επιθυμόντας η επιχείρηση να μείνει στην οικογένεια ακόμα κι αν τελικά αναγκάστηκε να κλείσει. Πού θα ήταν άραγε η Krauss-Maffei, η Lockheed Martin, η Boeing, η πρώην McDonnell-Douglas και πολλές άλλες εταιρείες αν οι κύριοι Joseph Anton Ritter von Maffei, Georg Ritter von Krauss, William Boeing, Allan Lockheed, James Smith McDonnell και Donald Willis Douglas ακολουθούσαν την ίδια λογική;

Η φετινή Eurosatory είχε δώσει ιδιαίτερη έμφαση και στα μη επανδρωμένα συστήματα. Πολλές οι εταιρείες που προτείνουν λύσεις, μιας και αποτελούν μια σημαντική αγορά για το μέλλον.

Ένα από τα μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα (ΜΕΧΟ) ήταν το THeMIS της Εσθονικής Milrem. Το όχημα είχε παρουσιαστεί για πρώτη φορά το 2016 και πάλι στην Eurosatory. Από τότε η εταιρεία προχώρησε σε σημαντική επικοινωνιακή προώθηση του οχήματος, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που προσπαθούν να αποφεύγουν τη δημοσιότητα ή απευθύνονται κυρίως σε συγκεκριμένα άτομα στο εσωτερικό της χώρας τους, δείχνοντας χαρακτηριστική εσωστρέφεια.

Η Milrem προχώρησε σε μια συνέργια, για να μπορέσει να πετύχει περισσότερες πωλήσεις του ΜΕΧΟ. Έτσι, στη φετινή Eurosatory το THeMIS παρουσιάστηκε ως προϊόν συνεργασίας με την FN Herstal, καθώς έφερε τον τηλεχειριζόμενο πύργο deFNder με βαρύ πολυβόλο 12,7 χλστ. Μ3R της βελγικής εταιρείας. Επί του πύργου υπήρχε το ηλεκτροπτικό σύστημα ANTARES της γαλλικής Thales.

 

 

Επίσης, υπήρχε στο περίπτερο της KNDS (Krauss-Maffei Nexter… μια μεγάλη συνέργια) με τον πυργίσκο ARX20 της Nexter που διαθέτει πυροβόλο 20 χλστ. και συζυγές των 7,62 χλστ.

Το σύστημα παρουσιάστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο ενώπιον διεθνών στρατιωτικών αντιπροσωπειών, κατά τη διάρκεια άσκησης του Εσθονικού Στρατού κι επίδειξης της εταιρείας, σε μια προσπάθεια η χώρα να πετύχει πωλήσεις των προϊόντων της! Μερικές ιδέες για το πως ένα Υπουργείο Άμυνας μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες του.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της έκθεσης η Milrem ανακοίνωσε άλλη μία συνέργια… Αυτήν τη φορά με την πολυεθνική MBDA, προκειμένου το THeMIS να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα αντιαρματικών όπλων. Όπως έγινε γνωστό, το εσθονικό ΜΕΧΟ θα εφοδιαστεί με ειδικό πυργίσκο, ο οποίος θα μπορεί να βάλει τους αντιαρματικούς πυραύλους ΜΜΡ.

Ιστορικά η Milrem προέκυψε από την απόφαση για συνεργασία που έλαβαν διάφορες εσθονικές εταιρείες.

 

 

Το δικό της ΜΕΧΟ παρουσίασε και η Rheinmetall Canada. Το Mission Master Cargo είναι ένα όχημα για τη μεταφορά υλικών και εφοδίων των πεζών στρατιωτών, για μεταφορά τραυματιών και για αποστολές ISR. Επίσης, μπορεί να δεχθεί και πακέτο εξοπλισμού ΡΒΧΠ πολέμου ή βάση οπλισμού για πολυβόλα 7,62 ή 12,7 χλστ.

Έχοντας διαβάσει την αγορά, ΜΕΧΟ παρουσίασε και η Τουρκία. Στο περίπτερο της Katmerciler υπήρχε το Centaur, το οποίο αναπτύχθηκε από κοινού με την βρετανική Horiba Mira και άλλες τουρκικές εταιρείες, οι οποίες προ μηνών προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας (άλλη μια συνέργια). Η πλατφόρμα μπορεί να τροποποιηθεί με διαφορετικά πακέτα αποστολής, ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Έτσι, μπορεί να δεχθεί εξοπλισμό ανίχνευσης-εντοπισμού εκρηκτικών μηχανισμών, ISR ή να αποτελέσει βάση μεταφοράς υλικών και εξοπλισμού στρατιωτών.

 

 

Δίπλα στο Centaur υπήρχε το UKAP, το οποίο ανέπτυξε η Katmerciler και φέρει πυργίσκο τουρκικής κατασκευής. Το σύστημα έχει αποκτηθεί από τον Τουρκικό Στρατό και μελλοντικά ίσως εξαχθεί και σε πελάτες του εξωτερικού.

 

 

Ένα νέο ΜΕΧΟ παρουσίασε και η κροατική DOK-ING. Εκτός από το MV-4 το οποίο έχει αποτελέσει προτιμητέο σύστημα για τον Αμερικανικό Στρατό και το οποίο έχει αποκτήσει κι ο Ελληνικός Στρατός, η εταιρεία παρουσίασε μια μικρότερη έκδοση, το MV-2 Honey Badger. Αμφότερα είναι μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα για εκτέλεση αποστολών μηχανικού και άρσης ναρκοπεδίων, μέσω των διαφορετικών συλλογών εργαλείων που προσαρμόζονται στο εμπρόσθιο τμήμα τους.

Πολλά ήταν και τα δείγματα μικρότερων ΜΕΧΟ που υπήρχαν στην έκθεση και απευθύνονταν για χρήση EOD, από αστυνομικές ή στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ πολλά ακόμα είναι και τα ΜΕΧΟ μεγαλύτερου μεγέθους που κατασκευάζονται από αρκετές άλλες εταιρείες ανά τον κόσμο.

Ίσως θα ήταν χρήσιμο και στην Ελλάδα να αφήσουμε για λίγο τις βλέψεις για κατασκευή μεγάλων πλατφορμών, για μια πιο κατάλληλη στιγμή, και μέχρι τότε να γίνουμε ρεαλιστές και να επικεντρωθούμε στην δημιουργία προϊόντων συνεργασιών τα οποία θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συγκριτικά ευκολότερα και να πουλήσουν ταχύτερα στις ξένες αγορές. Έτσι, θα μπορούσε να υπάρχει και εισροή κεφαλαίων για τη συνέχεια.

Αυτό απαιτεί ανάλυση της αγοράς με συλλογή στοιχείων από σοβαρές βάσεις δεδομένων, εξασφάλιση χρηματοδότησης (που μπορεί να έρθει με συνέργιες για τον διαμοιρασμό του κόστους), στήριξη από το Υπουργείο Άμυνας (σε πολλά γραφειοκρατικά ζητήματα, σε προβολή των συστημάτων σε ασκήσεις των Εν. Δυνάμεων, μέσω της προώθησης από την πολιτική-στρατιωτική ηγεσία και τους ΑΚΑΜ, την προμήθεια μερικών συστημάτων και τη δοκιμή τους για την παροχή αξιολογήσεων ή ακόμα και τη συμμετοχή του στην ανάπτυξη με ανάλογο ποσοστό στο τελικό προϊόν κτλ.) και σωστή εμπορική προώθηση που θα χαρακτηρίζεται από ανοιχτό πνεύμα και προβολή των συστημάτων παντού.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες σε κάθε φάση της Ιστορίας μας ήμασταν αριθμητικά υποδεέστεροι σε κάθε πόλεμο. Σήμερα τα ρομποτικά συστήματα και οι αυτοματισμοί θα μπορούσαν να ήταν οι καλύτεροί μας φίλοι, σώζωντας πολύτιμες ζωές αν παρουσιαζόταν η ανάγκη.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία, Πολυμέσα

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: