Σημαντική επιτυχία για την ελληνική EODH

 

Σημαντικές επιτυχίες σημείωσε η εταιρεία EODH κατά τη διάρκεια της έκθεσης Eurosatory 2018.Η εταιρεία παρουσίασε τα προϊόντα της στον τομέα των θωρακίσεων και της διαχείρισης ίχνους, στο γερμανικό εθνικό περίπτερο.

Η εταιρεία που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη, αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος κατασκευής των αρμάτων Leopard 2A6 HEL στην Ελλάδα κι έκτοτε παρουσιάζει συνεχώς καινοτόμα προϊόντα.

Κατά τη διάρκεια της Eurosatory 2018 η EODH προχώρησε σε συμφωνία με την KNDS (KMW-Nexter) με την οποία έγινε η προτιμητέα προμηθεύτρια εταιρεία των θωρακίσεων των 107 αρμάτων Leopard 2A7V που θα αποκτήσει η Γερμανία. Επίσης, κατέστη η προτιμητέα εταιρεία που θα προμηθεύσει τις θωρακίσεις και τα καθίσματα anti-blastτων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτωνBoxer που θα αποκτηθούν από πελάτες όπως η Σλοβενία, η Βρετανία, η Ολλανδία κτλ.

Εκτός αυτών, η EODH παρουσίασε τη διάφανη θωράκιση (αλεξίσφαιρο τζάμι), η οποία παρέχει υψηλή προστασία, χωρίς να παρουσιάζει διάτρηση έπειτα από αρκετές βολές πυρομαχικών ελαφρού οπλισμού.

Επιπλέον παρουσίασε και την πολυστρωματική θωράκιση δικής της ανάπτυξης, η οποία μπορεί να προστεθεί σε σειρά οχημάτων και αρμάτων. Μαζί με αυτήν υπήρχε και το κάθισμα για προστασία έναντι εκρήξεων, το οποίο προστατεύει τους στρατιώτες από τις επιταχύνσεις που δημιουργούνται στο σώμα τους, τόσο λόγω της σχεδίασής του συστήματος ανάρτησης και απόσβεσης, όσο και λόγω των ζωνών που προστατεύουν από δευτερεύοντες τραυματισμούς στους ώμους.

Τέλος, παρουσίασε λύση δικής της ανάπτυξης, στον πολύ κρίσιμο τομέα της διαχείρισης υπογραφής-ίχνους (signature management), που αναφέραμε και σε άλλη ανάρτησή μας. Η EODH ανέπτυξε ειδική επιφάνεια που χάρη στην σχεδίασή της και τα υλικά της, μειώνει το θερμικό και ηλεκτρομαγνητικό ίχνος.

Η εταιρεία EODH είναι ικανή να παρέχει λύσεις τόσο σε νέες πλατφόρμες όσο και στο πλαίσιο αναβάθμισης υπαρχόντων, παλαιού τύπου. Η επιτυχία της εταιρείας είναι πολύ μεγάλη, δείχνοντας τις δυνατότητες που υπάρχουν, ακόμα και στην τρέχουσα, οικονομικά δύσκολη περίοδο.

Ελπίζουμε κάποια στιγμή να δούμε την Ελλάδα να παρουσιάζεται στις εκθέσεις με κάποιο ολοκληρωμένο προϊόν, στο οποίο θα συμμετέχουν αρκετές εγχώριες εταιρείες, με τον αντίστοιχο τρόπο που συμμετείχαν δύο βελγικές. Είναι ένα ακόμα παράδειγμα από το οποίο αξίζει να μάθουμε!

Συγκεκριμένα, στην έκθεση συμμετείχαν οι Sabiex International και η OIP Land Systems. Αμφότερες βελγικές, έχουν καταφέρει να συνεργαστούν σε αρκετούς τομείς και να προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις.

Η Sabiex Int.αναβαθμίζει τεθωρακισμένα οχήματα διαφόρων τύπων ή φορείς όλμων. Μπορεί να είναι κάποιο από αυτά που διαθέτει ο εκάστοτε πελάτης, ενώ δύναται να προσφέρει έτοιμα αναβαθμισμένα οχήματα που έχει αγοράσει η ίδια από τον Βελγικό Στρατό, όταν ο τελευταίος τα απέσυρε. Για παράδειγμα, προσφέρει έτοιμα, αναβαθμισμένα ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ Μ113 και AIFV, άρματα Leopard 1A5 και αυτοκινούμενα Α/Α Gepard.

Η εταιρεία ΟΙP Land Systems κατασκευάζει κάμερες (θερμικές ή ημέρας, υψηλής ευκρίνειας για διαστημικές εφαρμογές, φασματογράφους κτλ.), τηλεχειριζόμενους πυργίσκους οπλισμού, ενώ για τον ευρύτερο τομέας της ασφάλειας παράγει συστήματα ασφαλείας (εγκαταστάσεων, συνόρων, παράκτιων περιοχών, σιδηροδρόμων κτλ.) και συστήματα ανάλυσης πληροφοριών.

Οι δύο εταιρείες ήρθαν στην Eurosatory 2018 με ένα αναβαθμισμένο Μ113. Η μεν Sabiex έκανε όλες τις μηχανολογικές εργασίες ανακαινίζοντας το όχημα, αλλάζοντας την εσωτερική διαρρύθμιση, προσθέτοντας επιπλέον θωράκιση και άλλα παρελκόμενα. Η OIP εγκατέστησε τους δύο τηλεχειριζόμενους πυργίσκους οπλισμού με βαρέα πολυβόλα, τις κάμερες περιμετρικής κάλυψης του οχήματος και εντοπισμού στόχων (όπως για παράδειγμα ανθρώπων), τον πυργίσκο με την θερμική κάμερα, το αποστασιόμετρο λέιζερ και τον καταδείκτη. Εσωτερικά τοποθέτησε τις οθόνες και γενικά το interface που απαιτείταιγια την εκτέλεση όλων των λειτουργιών.

 

Το εσωτερικό και το εξωτερικό του αναβαθμισμένου ΤΟΜΠ Μ113 που προσφέρουν οι δύο βελγικές εταιρείες, μέσω της συνεργασίας.

 

Σε όλη την έκθεση υπήρχαν συνέργιες μεταξύ των εταιρειών των εκάστοτε κρατών ή μεταξύ εταιρειών διαφορετικών κρατών, γιατί πολύ απλά οι συνέργιες είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις στο νέο περιβάλλον που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Βλέπουμε ότι ο τομέας της Άμυνας στην Ευρώπη αναδιαρθρώνεται, με παραδείγματα όπως αυτό της KMW και της Nexter να δείχνουν ξεκάθαρα τον δρόμο. Άλλωστε ο ανταγωνισμός από τις ΗΠΑ είναι πολύ μεγάλος και ο ευρωπαϊκός χάρτης της αμυντικής βιομηχανίας είναι αρκετά κατακερματισμένος ακόμα για να μπορέσει να «αντιπαρατεθεί» πλήρως.

Γενικά οι ελληνικές εταιρείες, με τη βοήθεια του Υπ. Εθν. Άμυνας, θα έπρεπε να παρουσιάζουν ολοκληρωμένα προϊόντα. Οι δυσκολίες την τρέχουσα περίοδο είναι πολλές, αλλά εδώ θα φανεί και η αξία των εκάστοτε πολιτικών ηγετών. Αυτό διότι εκτός από τις δυσκολίες υπάρχουν και ευκαιρίες. Η ραγδαία αναβάθμιση της χώρας μας σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου συστήματος ασφαλείας. Το σύστημα για να υποστηριχθεί χρειάζεται οικονομική ανάπτυξη, πηγές ενέργειας και υποδομές. Η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει μια σημαντική ευκαιρία μπροστά της ώστε να παρέχει τις αναγκαίες υποδομές και την τεχνογνωσία για την υποστήριξη του αμυντικού μηχανισμού.

 

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: