
Το όχημα URO VAMTAC στην έκδοση VVT, στο χώρο της Navantia, στο εθνικό περίπτερο της Ισπανίας.
Τα απλά πράγματα τα κάνει… απλά η ισπανική αμυντική βιομηχανία, όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης Eurosatory 2018 στο Παρίσι.
Μια χώρα που σε αρκετά σημεία μοιάζει με την Ελλάδα. Μια χώρα που επίσης επλήγη σημαντικά από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να παγώσει πολλά από τα αμυντικά της προγράμματα. Όμως, σε μια προσπάθεια να βγει από την κρίση και να επιστρέψει στην κανονικότητα, δείχνει ότι μπορεί να παράξει νέα προϊόντα, να θέσει στόχους και να δουλέψει για να τους υλοποιήσει.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανές να δίνουν συνεχώς προγράμματα στις βιομηχανίες της, κάτι που φάνηκε κι από συζητήσεις που είχαμε. Ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, οι βιομηχανίες της, μικρές και μεγάλες, συνεργάζονται. Δημιουργούν συνέργειες και παρουσιάζουν προϊόντα για τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς. Παρά τις δυσκολίες υπάρχει κατανόηση ότι μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Αυτός της πρωτοβουλίας, της εξωστρέφειας και της συνεργασίας, όχι της μιζέριας όπως είδαμε σε ορισμένες άλλες περιπτώσεις.
Είδαμε όλες τις ισπανικές εταιρείες να είναι μαζί, κάτω από την ίδια «στέγη», σε ένα πραγματικά εθνικό περίπτερο, και όχι σκόρπιες.
Για άλλη μια φορά είδαμε το όχημα VAMTAC να πρωταγωνιστεί σε τρία περίπτερα ισπανικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της κατασκευάστριας URO. Το όχημα αποτελεί βασική πλατφόρμα των Ισπανικών Ενόπλων Δυνάμεων και πάνω σε αυτό «χτίζουν» πολλές από τις εταιρείες τις προτάσεις τους.
Ωστόσο, τα προϊόντα που προσφέρουν μπορούν να τοποθετηθούν επάνω σε οποιοδήποτε όχημα. Όπως στο ΤΟΜΑ Pizzaro ή το TTOMA Piranha 5 ή σε οποιοδήποτε άλλο διαθέτει ο πελάτης. Επιπλέον, αν και θα μπορούσαν να είχαν παρουσιάσει τα προϊόντα τους σε αφίσες ή να λένε στους επισκέπτες ότι μπορούν να τα κάνουν όλα (εφόσον ο πελάτης το ζητήσει και το πληρώσει), τα μετέφεραν στην έκθεση.
Έτσι, είδαμε το VAMTAC στο περίπτερο της εταιρείας EXPAL με το σύστημα όλμου EIMOS των 81 χλστ. Το είδαμε επίσης και στο περίπτερο της NAVANTIA, η οποία παρουσίασε την έκδοση συλλογής πληροφοριών μάχης VVT, που παρουσιάσαμε σε πρόσφατη ανάρτηση. Το VVT με τη σειρά του έφερε θερμική κάμερα, της ισπανικής εταιρείας Technobit και υποσυστήματα άλλων εταιρειών.

Το URO VAMTAC στον χώρο της EXPAL με το σύστημα όλμου 81 χλστ.
Στο περίπτερο της κατασκευάστριας εταιρείας URO, το όχημα παρουσιάστηκε σε δύο εκδόσεις. Μία με ενισχυμένη θωράκιση και μία με υβριδικό κινητήρα.
Η δεύτερη αν και λιγότερο εντυπωσιακό στο εξωτερικό της, είναι από τις πλέον σημαντικές. Ένας από τους τομείς με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις και συνεπώς για τις αμυντικές βιομηχανίες, ήταν αυτός της διαχείρισης της υπογραφής (signature management). Δηλαδή, της υπογραφής (θερμικής, ακουστικής, ηλεκτρομαγνητικής) που παρουσιάζει μια πλατφόρμα, μια εγκατάσταση ή ένας στρατιώτης.
Τα μαθήματα που αναφέρθηκαν από τις επιχειρήσεις στα διάφορα θέατρα επιχειρήσεων των τελευταίων ετών, ιδιαίτερα σε αυτά όπου αναμετρήθηκαν δυνάμεις μεγάλου μεγέθους, κατέδειξαν την αναγκαιότητα της διαχείρισης υπογραφής. Οι λύσεις που παρουσιάζουν οι εταιρείες είναι πολύ πιο ολοκληρωμένες και πιο οικονομικές πλέον, από την τοποθέτηση ενός απλού διχτυού ή μιας βαφής.
Το υβριδικό VAMTAC που παρουσίασε η URO είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα, μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και πανεπιστημιακού ερευνητικού κέντρου, το οποίο φιλοδοξεί να μπει σε πλήρη παραγωγή με την ολοκλήρωση των δοκιμών. Με πολύ απλά λόγια, το όχημα θα φέρει γεννήτρια στον κινητήρα, η οποία θα φορτίζει ομάδα στοιχείων με τα οποία θα τροφοδοτούνται με ενέργεια τα διάφορα συστήματα του οχήματος (ασύρματοι, ραντάρ, θερμικά κτλ.) κι όταν χρειάζεται θα κινείται πλήρως ηλεκτρικά.
Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι το όχημα θα μπορεί να κινείται αθόρυβα, έχοντας πολύ καλή ροπή από τον ηλεκτροκινητήρα. Ταυτόχρονα, θα εξοικονομεί καύσιμα όταν θα πρέπει να είναι στατικό αλλά με τα συστήματά του σε λειτουργία. Επίσης, θα μπορεί να φορτίζει τις μπαταρίες του εξοπλισμού των στρατιωτών (ασύρματοι, διόπτρες κτλ.).
Φυσικά η ισπανική αντιπροσωπεία δεν περιοριζόταν μόνο σε αυτές τις εταιρείες. Υπήρχε η Installaza που κατασκευάζει αντιαρματικά και σύντομα θα κατασκευάζει ένα νέο αντιαρματικό μέσου βεληνεκούς. Παρούσα ήταν η Escribano, η οποία ξεκίνησε από μηχανολογική εταιρεία, προχώρησε στην κατασκευή ηλεκτροπτικών συστημάτων και τα τελευταία χρόνια μπήκε στην αγορά τηλεχειριζόμενων πύργων, εκμεταλλευόμενη την τεχνογνωσία σε μηχανολογικά και ηλεκτροπτικά συστήματα.
Παρούσα ήταν και η Indra με νέα ηλεκτρονικά συστήματα, η General Dynamics European Land Systems με το νέο ASCOD 2, η Technobit, η TEDAE (αντίστοιχος ΣΕΚΠΥ της Ισπανίας), η Up Lifting Vertical (συστήματα ανύψωσης), η SAPA Placencia (συστήματα μετάδοσης κίνησης, κιβώτια ταχυτήτων κτλ.), η MADES (πρώην Raytheon Spain), JOMIPSA (τρόφιμα εκστρατείας), η ELITE Bags (στρατιωτικά σακίδια), η ELS (συστήματα διοικητικής μέριμνας, μεταφορών κτλ.), η GAPTEK (προκατασκευασμένα οικήματα) και πολλές άλλες εταιρείες.
Είναι ωραίο να βλέπεις χώρες, παρόμοιες με την Ελλάδα, να βάζουν στόχους, και εταιρείες, παρόμοιες με αυτές που υπάρχουν στη χώρα μας, να συνεργάζονται μαζί με το Υπουργείο Άμυνας, παρουσιάζοντας νέα προϊόντα γιατί πρέπει όλοι να πάνε μπροστά. Και είναι λυπηρό να βλέπεις το «Βιλλαμπάχο» να προσπαθεί για τα αυτονόητα.