Γερμανικά κέρδη από την ελληνική κρίση

 

 

Σε δημοσίευση των στοιχείων, που δείχνουν το μέγεθος των χρηματικών κερδών που αποκόμισε η Γερμανία από την ελληνική κρίση, προχώρησε η κυβέρνηση της χώρας. Τα στοιχεία δόθηκαν στη δημοσιότητα έπειτα από επερώτηση που έγινε από τους Πράσινους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, από το 2010 έως σήμερα, η Γερμανία κέρδισε 3,4 δισ. Ευρώ σε τόκους. Η συμφωνία αγοράς ελληνικών ομολόγων προέβλεπε την επιστροφή των κερδών. Όμως, οι μόνες επιστροφές που έγιναν ήταν μία των 527 εκ. Ευρώ το 2013 και μία των 387 εκ. Ευρώ το 2014.

Άρα έμειναν 2,5 δισ. Ευρώ που δεν επιστράφηκαν, συν άλλα 400 εκ. Ευρώ από δάνειο της αναπτυξιακής τράπεζαςKfW.

Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων η κυβέρνηση δέχθηκε σκληρή κριτική από τους Πράσινους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα όσα λέγονταν εις βάρος της Ελλάδας. Επίσης, ο βουλευτής των Πρασίνων Σβεν-Κρίστιαν Κίντλερ δήλωσε πως οι Έλληνες κράτησαν τις υποσχέσεις τους και πως είναι η σειρά τουEurogroupνα τηρήσει τις δικές του.

Τα παραπάνω στοιχεία δημοσιεύθηκαν λίγο πριν την απόφαση τουEurogroupγια το ελληνικό χρέος, που είναι οτιδήποτε άλλο παρά ουσιαστικό «κούρεμα», καθώς απλά μεταθέτει το πρόβλημα για μια δεκαετία, μέχρι το 2023.

Λέμε δεκαετία γιατί τότε η Ελλάδα θα έπρεπε να ξεκινήσει να πληρώνει τόκους και χρεωλύσια, χωρίς να έχει τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει να αποπληρώνει αυτά τα ποσά από το 2023, χωρίς να υπάρχει βεβαιότητα ότι το χρέος θα είναι βιώσιμο, ανεξαρτήτως των ενεργειών των κυβερνήσεων στη χώρα μας, αφού θα υπάρχει το «καρκίνωμα» των πλεονασμάτων. Όπως δεν είναι σίγουρο εάν το χρέος θα είναι βιώσιμο το 2032.

Είναι εμπαιγμός να μιλάμε για πλεονάσματα της τάξης του 2,2% από το 2023 μέχρι το 2060. Ιστορικά δεν υπάρχει χώρα που να πέτυχε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς για 42 συνεχόμενα έτη, ούτε και χώρα που να αναπτυσσόταν με ποσοστό 5-6% για τόσα χρόνια. Πρόκειται για μια από τις πρωτοτυπίες ή απλά ένας τρόπος ελέγχου της χώρας από την Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Πολιτική & Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: