
(Φωτ.: Γερμανική Αεροπορία)
Πυρηνικές βόμβες Β61 υπάρχουν σε αποθήκευση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Τα αεροπορικά μέσα άφεσής περιορίζονται ολοένα και περισσότερο, όπως για παράδειγμα τα Panavia Tornado,που θα πρέπει να αποσυρθούν σε μερικά χρόνια λόγω παλαιότητας.
Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επιχειρησιακό κενό σε διάφορες χώρες, εκτός κι αν προμηθευτούν νέα μαχητικά, τα οποία θα είναι και πιστοποιημένα για πυρηνικές αποστολές.
Οι βόμβες Β61 υπάρχουν στην Γερμανία, στην Ιταλία, στην Τουρκία, στην Ολλανδία και στο Βέλγιο.
Κάπου εδώ μπαίνει στην εξίσωση το τι αεροσκάφη θα προμηθευτεί μελλοντικά η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες.
Στην περίπτωση της Γερμανίας, υπάρχει η πρόσφατη συμφωνία με την Γαλλία, για την ανάπτυξη του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο θα ενταχθεί σε υπηρεσία το 2040 περίπου. Στο ενδιάμεσο, η Γερμανική Αεροπορία θα πρέπει να προχωρήσει στην προμήθεια νέων αεροσκαφών. Υποψήφια είναι το Boeing F/A-18 Super Hornet,το Lockheed Martin F-35A, το Boeing F-15SE και το Eurofighter Typhoon.
Αν και το Typhoonφαντάζει ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μαχητικό δεν έχει δυνατότητες πυρηνικής κρούσης, αφού δεν έχει πιστοποιηθεί για τις βόμβες Β61. Από την άλλη, έτσι και προχωρήσει η προμήθεια του F-35A, το οποίο επιθυμεί η ηγεσία της Luftwaffe, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη συνέχιση της συνεργασίας με την Γαλλία.
Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα του Reuters,η γερμανική πλευρά απέστειλε ερώτημα στο Πεντάγωνο, προκειμένου να μάθει εάν οι πυρηνικές βόμβες μπορούν να πιστοποιηθούν στο Typhoon, σε πόσο χρονικό διάστημα και με τι κόστος.
Αυτό που θα πρέπει να κάνει το Πεντάγωνο είναι να οργανώσει μελέτη για τη δυνατότητα επιβίωσης του Typhoon μπορεί να επιβιώσει σε μια αποστολή πυρηνικής κρούσης, επάνω από εχθρικό έδαφος (λαμβάνοντας υπόψη την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα).
Για το F-35Aδεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς διαθέτει ικανότητα αποφυγής εντοπισμού από τα εχθρικά ραντάρ. Η κοινοπραξία πάντως αντιτείνει το γεγονός ότι οι αποστολές stealthδεν αποτελούν παρά μόνο το 10% των συνολικών αποστολών, την στιγμή που στις υπόλοιπες 90% των περιπτώσεων, το Typhoonείναι ικανότατο αεροσκάφος.
Γερμανική πηγή, την οποία επικαλείται το δημοσίευμα, ανέφερε ότι θα απαιτηθούν 7 με 10 χρόνια για να πιστοποιηθούν οι βόμβες στο Typhoon, άρα θα μπορούσε να είναι πιο καλή η επιλογή του F-35A.Φυσικά, το ίδιο ερώτημα τίθεται και για το πρόγραμμα νέου μαχητικού του Βελγίου, όπου προτάθηκαν το F-35A, το Typhoon και το Rafale.