Νέο HUMVEE… Όταν όλοι προχωρούν μπροστά

 

 

Δύο εκδόσεις του γνωστού οχήματος HUMVEE παρουσίασε η εταιρεία AM General στην έκθεση Eurosatory 2018. Η πρώτη έκδοση ήταν με όλμο 120 χλστ. και η δεύτερη μια εμφανώς αναβαθμισμένη έκδοση του οχήματος, για αυξημένη προστασία.

Η πρωτοεμφανιζόμενη έκδοση είναι η NXT 360, η οποία προέκυψε έπειτα από συζητήσεις με τους πελάτες, προκειμένου να κατανοηθούν οι ανάγκες τους. Τα σημεία για τα οποία προτάθηκαν βελτιώσεις ήταν αυτά της κινητικότητας, της μεταφορικής ικανότητας και της επιβιωσιμότητας, χωρίς να αλλάξουν οι διαστάσεις του οχήματος. Αυτά είναι και τα τρία χαρακτηριστικά στα οποία έγιναν οι αλλαγές στο ΝΧΤ 360.

Η προστασία του οχήματος αυξήθηκε στους μπροστινούς τροχούς σε επίπεδο STANAG 2A, στο κάτω και πίσω μέρος του οχήματος σε STANAG 1A. Αυξημένη είναι και η προστασία στα πλευρά του οχήματος, ενώ στο εσωτερικό τοποθετήθηκαν καθίσματα απορρόφησης της ενέργειας από εκρήξεις. Επίσης, η καμπίνα επιβατών είναι πλήρως προστατευμένη και ξεχωριστά από τον χώρο αποθήκευσης/μεταφοράς φορτίου.

Για τη βελτίωση της κινητικότητας τοποθετήθηκαν μεγαλυτέρων διαστάσεων τροχοί, αυξήθηκε η διαδρομή των αναρτήσεων κατά 40% και τοποθετήθηκε κεντρικό σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών.

Επιπλέον, τοποθετήθηκαν ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου φρεναρίσματος και πρόσφυσης.

Το βάρος του οχήματος κυμαίνεται στους 7 τόννους και μπορεί να φέρει μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο. Ο κινητήρας είναι 250 ίππων και προσφέρονται επιλογές με διαφορετικό σύστημα μετάδοσης για καλύτερη οικονομία καυσίμου. Το νέο μοντέλο προσφέρει πλέον χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και υψηλότερη ταχύτητα που φτάνει τα 120 χλμ.

Το ενδιαφέρον είναι, εκτός από τις νέες επιδόσεις, η δυνατότητα προσφοράς τους ως πακέτο αναβάθμισης υπαρχόντων οχημάτων.

Τέλος, η AM General παρουσίασε και την έκδοση μεταφοράς όλμου 120 χλστ. Πρόκειται για μια έκδοση που προσφέρουν πολλές εταιρείες, για τα δικά τους οχήματα και αρκετές εταιρείες όλμων.

Το HUMVEE είναι ένα όχημα που παράγει και η ΕΛΒΟ. Αν και καταβλήθηκε ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για την αγορά της άδειας παραγωγής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρουσιαστεί κάποια εξελιγμένη έκδοση του οχήματος, η οποία να προσφέρεται ως ολοκληρωμένο προϊόν στην αγορά.

Αν και καταβάλλονται προσπάθειες με την υποστήριξη γειτονικών αγορών, οι οποίες διαθέτουν το όχημα, απαιτούνται πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες για την επιβίωση της εταιρείας. Οι ηγεσίες όλων των προηγούμενων ετών μέχρι και σήμερα, παρουσίασαν χαρακτηριστική αδυναμία κατανόησης της αγοράς (ίσως με κάποιες εξαιρέσεις).

Δηλαδή, αδυναμία να αναλύσουν την αγορά, να αναπτύξουν νέα προϊόντα και να παρουσιάσουν λύσεις στους πελάτες, αφού με το κράτος ως κύριο αγοραστή δεν υπήρχε και ιδιαίτερο κίνητρο ανάπτυξης, είτε ήταν στην εξουσία οι αυτοαποκαλούμενοι «άνθρωποι της αγοράς» ή οι «προστάτες του κοινωνικού κράτους».

Έτσι, όταν οι άλλοι προχωρούν, στην Ελλάδα ακόμα πρέπει να πειστούμε για τα αυτονόητα και μετά να συζητήσουμε για το πως και πότε θα εφαρμοστούν.

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: