ΗΠΑ: Αναβάθμιση του πυροβολικού. Ενδιαφέρει τον ΕΣ (;)

 

Πύραυλοι ATACMS και GMLRS. Με τις αναβαθμίσεις τους ο Αμερικανικός Στρατός θα παραλάβει σε σύντομο χρονικό διάστημα μια δοκιμασμένη λύση με μεγαλύτερες δυνατότητες.

 

Σε σημαντική αναβάθμιση του πυροβολικού προχωράει ο Αμερικανικός Στρατός. Στην έκθεση Eurosatory2018 όπου βρεθήκαμε τις προηγούμενες ημέρες και από τις συνομιλίες που είχαμε με στελέχη των βιομηχανιών, έγινε κατανοητό ότι στόχος είναι να βελτιωθούν τα υπάρχοντα συστήματα και πλατφόρμες, ώστε να αυξηθεί το βεληνεκές τους.

Δεν υπάρχει δηλαδή πρόθεση για την ανάπτυξη νέων λύσεων από μηδενική βάση, σε μια προσπάθεια να υπάρξει εξοικονόμηση κονδυλίων και ταχύτερη εισαγωγή σε υπηρεσία των νέων συστημάτων.

Ένα από τα προγράμματα, το οποίο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο και στον Ελληνικό Στρατό, είναι αυτό της αναβάθμισης των αυτοκινούμενων πυροβόλων Μ109A6 Paladin.

Το πρόγραμμα το οποίο έχει εξαγγείλει ο Αμερικανικός Στρατός αφορά την αύξηση του βεληνεκούς των πυρών τους στα 70 χλμ., μέσω της αύξησης του μήκους της κάννης κατά 50% και της χρήσης ειδικών πυρομαχικών.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ένταξη σε υπηρεσία των νέων συστημάτων το 2023. Είναι σίγουρα μια οικονομική λύση που υπό προϋποθέσεις (τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες) θα μπορούσε να επιφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στο ελληνικό πυροβολικό.

Το πυρομαχικό που θα χρησιμοποιηθεί ως άμεση λύση από τον Αμερικανικό Στρατό, είναι φυσικά το Excalibur της Raytheon.Όμως, δεν θα πρόκειται για την υπάρχουσα έκδοση, αλλά για νέα που θα κυκλοφορήσει στο άμεσο μέλλον και θα διαθέτει αυξημένο βεληνεκές.

 

 

Ένα ακόμα πρόγραμμα με το οποίο ο Αμερικανικός Στρατός θα αναβαθμίσει το πυροβολικό του είναι αυτό της αναβάθμισης των πυραύλων GMLRS με νέες κεφαλές. Λόγω της συνθήκης για την απαγόρευση των πυρομαχικών διασποράς, θα υπάρξει σύντομα παρουσίαση λύσης η οποία θα περιλαμβάνει μη ενεργά πυρομαχικά, τα οποία θα καλύπτουν μεγάλο εύρος περιοχής για στόχους όπως ελαφρά οχήματα, ακάλυπτο πεζικό κτλ.

Ταυτόχρονα, θα υπάρξει αύξηση του βεληνεκούς του πυραύλου στο φάσμα των 140-160 χλμ. και διάθεσή του με διαφορετικές κεφαλές. Το τελικό προϊόν θα είναι διαθέσιμο και σε συμμαχικές δυνάμεις.

Τέλος, θα υπάρξει και αναβάθμιση του πυραύλουATACMS, με την προσθήκη νέων αισθητήρων, κεφαλής και επανασχεδίαση τμημάτων του. Ο νέος ATACMS θα έχει βεληνεκές 499 χλμ. ώστε να μην περιορίζεται από τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις.

Το πολύ ενδιαφέρον στην περίπτωση αυτή θα είναι ότι θα προστεθούν οι αισθητήρες εκείνοι που θα επιτρέψουν στον πύραυλο να προσβάλει ναυτικούς στόχους. Δηλαδή, θα μπορεί να προσβάλλει κινούμενους στόχους, σε περιβάλλον ανακλάσεων, έχοντας την σχετική καθοδήγηση.

Σίγουρα πρόκειται για πολύ ενδιαφέρουσες βελτιώσεις, σε υπάρχοντα συστήματα και πυρομαχικά, προκειμένου να μην απαιτηθεί προμήθεια νέων από μηδενική βάση, με ό,τι συνεπάγεται από πλευράς κόστους. Επίσης, ακόμα και η προμήθεια μεταχειρισμένων συστημάτων με τις σχετικές αναβαθμίσεις μπορεί να αποδώσει τεράστιες δυνατότητες.

Ίσως σύντομα (με βάση την ελληνική αντίληψη του χρόνου) να βρεθούμε προ θετικών εκπλήξεων…

 

M109A6 Paladin των Αμερικανικών Δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην Ανατολική Ευρώπη, λόγω της κρίσης με την Ρωσία.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: