Βουλγαρία: Ετοιμασία για προμήθεια ΤΤΟΜΑ

 

 

Τροχοφόρο ΤΟΜΑ GDELS Piranha V με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο Elbit UT30 Mk.2 (Φωτ.: GDELS)

 

Το Βουλγαρικό Υπουργείο Άμυνας προετοιμάζεται για τη διαδικασία προμήθειας 150 νέων τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, έπειτα από την έγκριση που έλαβε από το Κοινοβούλιο και την κατανομή 609 εκ. Δολ. ΗΠΑ.

Στόχος είναι να εξοπλιστούν πλήρως τρία τάγματα, ως τμήματα μηχανοκίνητης ταξιαρχίας. Από τα 150 οχήματα, τα 90 θα είναι έκδοσης ΤΟΜΑ και τα υπόλοιπα 60 σε διάφορες άλλες εκδόσεις.

Οι προδιαγραφές του Βουλγαρικού Γενικού Επιτελείου Στρατού θέλουν το όχημα να είναι 8×8, με δυνατότητα μεταφοράς κατ’ ελάχιστο επτά στρατιωτών και με πυργίσκο που θα διαθέτει τουλάχιστον ένα πυροβόλο 30 χλστ. και αντιαρματικό πύραυλο. Για τα δε οχήματα υποστήριξης (διοικητικά, ΤΟΜΟ, μεταφοράς τραυματιών, συντήρησης κτλ.), οι προδιαγραφές είναι υπό εξέταση και μπορεί να αφορούν φθηνότερες επιλογές με οχήματα4×4ή6×6.

Φυσικά, εκτός από τις προδιαγραφές και το κόστος της προμήθειας, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει η προσφορά συμπαραγωγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας στην Βουλγαρική αμυντική βιομηχανία.

Όπως είναι λογικό, το πρόγραμμα προσέλκυσε πολλές εταιρείες του χώρου που βρέθηκαν στην έκθεση HEMUS 2018 που έλαβε χώρα στην Φιλιππούπολη πριν από λίγες ημέρες. Επιπλέον, κάποιες από τις εταιρείες εκτέλεσαν επίδειξη των οχημάτων τους ενώπιον στρατιωτικών.

Οι εταιρείες που προτείνουν τις λύσεις τους είναι οι:

  • GDELS με το Piranha V, με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο Elbit UT30 Mk.2,
  • Patria με το AMV, με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο Rafael Samson Mk.2 30mmm,
  • KNDS με το VBCI, εξοπλισμένο με πυργίσκο Τ40 με πυροβόλο CTA 40mm,
  • KNDS με το όχημα Titus,
  • Textron Systems, με την οικογένεια οχημάτων Commando 4×4 που βρίσκονται ήδη σε υπηρεσία με τον Βουλγαρικό Στρατό από την περίοδο ανάπτυξης στο Αφγανιστάν,
  • Otokar με το Arma 8×8, με πυργίσκο Mizrak S,
  • ARTEC με το όχημα Boxer. Αν και η εταιρεία δεν παρεβρέθηκε στην έκθεση, εντούτοις έκανε δύο επιδείξεις το προηγούμενο διάστημα.

Μέχρι στιγμής, τα «φαβορί» του διαγωνισμού θεωρούνται το AMVτης Patria και το Piranha V της GDELS. Τα γαλλικά και το γερμανικό όχημα θεωρείται ότι είναι ιδιαίτερα ακριβά, αν κι ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι επίσημες οικονομικές προσφορές. Τέλος, το τουρκικόArmaμάλλον δεν έχει καμία ελπίδα, για πολιτικούς λόγους.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: