ΙΑΤΑ: «Πέλεκυς» για τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων. Ακούει η κυβέρνηση;

 

Ο Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζυνιάκ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην 74η Ετήσια Γενική Συνέλευση του οργανισμού (Φωτ.: ΙΑΤΑ)

 

Πόσο συμφέρουν τελικά οι ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων; Είναι η καλύτερη λύση σε διεθνές επίπεδο; Ήταν όντως η καλύτερη για την Ελλάδα; Τη δική της διάσταση δίνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών, η γνωστή μας ΙΑΤΑ.

Κατά τη διάρκεια της 74ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού, που έλαβε χώρα στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας το διάστημα 3-5 Ιουνίου, το μήνυμα και η προτροπή προς τις κυβερνήσεις ήταν μία. Να είναι πάρα πολύ προσεκτικές όταν σκέφτονται να ιδιωτικοποιήσουν αεροδρόμια.

Η εν λόγω θέση πέρασε ως ομόφωνο ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο τα μέλη της ΙΑΤΑ καλούν τις κυβερνήσεις να θέσουν προτεραιότητες ανάμεσα στα μακροχρόνια οικονομικά και κοινωνικά οφέλη που θα προέλθουν από ένα αποτελεσματικό αεροδρόμιο, σε σχέση με τα βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη που έρχονται από κακομελετημένες ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Γενικός Διευθυντής και Διευθύνων Σύμβουλος της ΙΑΤΑ, Αλεξάντρ ντε Ζυνιάκ, δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε κρίση υποδομών. Χρειαζόμαστε περισσότερες αεροπορικές  υποδομές και βλέπουμε ότι δεν υπάρχει επαρκής επένδυση. Οι κυβερνήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας κοιτάζουν προς τον ιδιωτικό τομέα για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις δυνατότητες των αεροδρομίων. Αλλά είναι λάθος να θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει όλες τις απαντήσεις. Μέχρι σήμερα, οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάποια ιδιωτικοποίηση αεροδρομίου που να μπόρεσε να φέρει τα αποτελέσματα που υποσχέθηκε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τα αεροδρόμια είναι κρίσιμη υποδομή. Είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να λαμβάνουν μακροπρόθεση οπτική, εστιάζοντας σε λύσεις που θα μπορέσουν να φέρουν τα καλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη. Η πώληση των αεροδρομίων για μια βραχυπρόθεση ένεση ρευστότητας είναι λάθος.»

Σύμφωνα με έρευνα της ΙΑΤΑ, τα ιδιωτικά αεροδρόμια τείνουν να είναι ακριβότερα και χωρίς να υπάρχει κάποιο όφελος στην αποτελεσματικότητα ή στα επίπεδα επένδυσης. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις ιδιωτικοποιήσεις των αεροπορικών εταιρειών, όπου η ενίσχυση του ανταγωνισμού έφερε μειώσεις στις τιμές.

Για το λόγο αυτό, τόνισε ο Αλεξάντρ ντε Ζυνιάκ, «δεν δεχόμαστε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις των αεροδρομίων πρέπει να οδηγούν σε αυξήσεις στα επιμέρους κόστη. Τα αεροδρόμια έχουν σημαντική ισχύ στην αγορά. Για αυτό απαιτείται αποτελεσματική ρύθμιση για να αποφευχθεί η κατάχρησή τους, ειδικά όταν λειτουργούν ως ιδιωτικές εταιρείες με στόχο το κέρδος.»

Επίσης ανέφερε ότι, τα πέντε από τα έξι μεγαλύτερα αεροδρόμια του κόσμου, σύμφωνα με την αξιολόγηση τηςSkytrax, βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο.

Όσον αφορά τα προβλήματα ρευστότητας των κυβερνήσεων, η ΙΑΤΑ καλεί τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών να έρθουν σε επαφή και να αναζητήσουν λύσεις με βάση την τεχνογνωσία που έχει ο οργανισμός:

  • σε θέματα εταιρικής οργάνωσης,
  • σε θέματα σύγχρονων εργαλείων χρηματοδότησης, και
  • στις εναλλακτικές μεθόδους περιορισμού της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Ακόμη, καλεί τις κυβερνήσεις να λάβουν καλά μελετημένες αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και τα λειτουργικά μοντέλα, για να προστατεύσουν καλύτερα τα συμφέροντα των καταναλωτών, και να εξασφαλίσουν τα οφέλη του ανταγωνισμού των αεροπορικών υποδομών με σοβαρό ρυθμιστικό έλεγχο.

Και ο Δ/ντής και Διευθ. Σύμβουλος της ΙΑΤΑ συνέχισε δηλώνοντας ότι «δεν υπάρχει μια λύση για τα πάντα. Η έρευνά μας κατέδειξε ξεκάθαρα ότι οι διακυμάνσεις στην εταιρικότητα – όταν μια κυβέρνηση διατηρεί τη θέση της σε αυτήν – προσφέρουν γενικά καλύτερα αποτελέσματα για τους καταναλωτές και την ευρύτερη οικονομία.»

Τρία είναι τα συμπεράσματα της έρευνας της ΙΑΤΑ, σύμφωνα με τον Διευθ. Σύμβουλο:

  • Ποτέ μην πουλάτε τα διαμάντια της κορώνας μόνο για να πάρε μερικά χρήματα!
  • Τα αεροδρόμια εστιάζουν σε αυτό που είναι σημαντικό όταν καθορίζονται στόχοι βελτίωσης σε συνδυασμό με τις αεροπορικές εταιρείες!
  • Τα αεροδρόμια έχουν ισχυρή, μονοπωλιακού χαρακτήρα, ισχύ στην αγορά, η οποία μπορεί να καμφθεί μόνο εφόσον υπάρχει συμπαγές ρυθμιστικό πλαίσιο.

Τα όσα αναφέρθηκαν στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΙΑΤΑ είναι «πέλεκυς» στους άκρατους οπαδούς των ιδιωτικοποιήσεων, εντός κι εκτός της Ελλάδας. Είναι όμως και στίγμα ντροπής σε όσους έφεραν τα ελληνικά αεροδρόμια σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα «τα διαμάντια στην κορώνα» σε μία χώρα με τεράστια τουριστική βιομηχανία (άρα εξασφαλισμένη πελατεία) να έπρεπε να ξεφορτωθούν άρον-άρον ως βάριδι, με τους δανειστές να κόπτωνται ιδιαίτερα για ορισμένες επενδύσεις.

Το ίδιο ντροπιαστική είναι η εικόνα και για όσους συμφώνησαν, ακόμα κι υπό κατάσταση εκβιασμού, να υπογραφούν συμφωνίες με πολλά ερωτηματικά. Η χώρα έχει προσβληθεί πολλάκις και σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, ασχολείται με το πότε θα γίνουν εκλογές, ενώ από το ποιος είναι ο λιγότερο ανίκανος (το κύριο επιχειρήμα τόσα χρόνια για να ψηφιστεί κάποιος), περάσαμε στο ποιος είναι ο περισσότερο επικίνδυνος.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: