Navantia: Νέα έκδοση του οχήματος VAMTAC

 

Το όχημα VAMTAC σε έκδοση αναγνώρισης με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο ελαφρού οπλισμού και συστήματα ISTAR, όπως παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Eurosatory 2016.

 

Έχοντας ως βάση το όχημα VAMTAC, ο όμιλος Navantia ανέπτυξε μία νέα έκδοσή του, η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες συλλογής πληροφοριών των σχετικών μονάδων και σχηματισμών.

Η ανάπτυξη του οχήματος έγινε προκειμένου να παρουσιαστεί ως πρόταση για τις ανάγκες του Ισπανικού Στρατού και πιθανών άλλων πελατών. Το όχημα ονομάζεται VVT (Vehiculo de Vigilancia Terrestre) και αποτελεί ειδική διαμόρφωση του VERT (Vehiculo de Exploracion y Reconocimiento Terrestre), το οποίο παρουσιάσαμε μέσα από το Cube Defense3 Analysis.

Ο Ισπανικός Στρατός δεν έχει καθορίσει επακριβώς τις προδιαγραφές. Το πρωτότυπο όχημα θα δοκιμαστεί από τις σχετικές μονάδες προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα και να τεθούν οι προδιαγραφές του διαγωνισμού προμήθειας.

Δεδομένων των όσων είδαμε επί του οχήματος VERT, το VVT θα είναι μια πιο εξειδικευμένη έκδοση, πιθανόν χωρίς τηλεχειριζόμενο πύργο οπλισμού. Το VERT προορίζεται για τις μονάδες-υπομονάδες ή διμοιρίες «Ιππικού»-Αναγνώρισης (αντίστοιχες των ΕΑΝ ή Διμοιριών Αναγνώρισης του Ελληνικού Στρατού), γι’ αυτό και διαθέτει οπλισμό. Το VVT θα είναι για μονάδες Πληροφοριών (ELINT, SIGINT, COMINT).

Ένα σχετικό πρόγραμμα που τρέχει ο Ισπανικός Στρατός είναι στο πλαίσιο της προμήθειας των τροχοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων 8×8 GDELS Piranha 5. Πρόκειται για την έκδοση που ονομάζεται «Όχημα Μάχης Προωθημένου Παρατηρητή». Δηλαδή, πρόκειται για εξειδικευμένη έκδοση με ηλεκτροπτικά και ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία οι παρατηρητές θα μεταβιβάζουν πληροφορίες για το πεδίο της μάχης, θα καθοδηγούν πυρά και θα καταδεικνύουν στόχους σε άλλες πλατφόρμες ή όπλα. Αντίστοιχες υποδομές έχουν και κάποια από τα ΤΟΜΑ GDELS Pizarro.

Η Navantia έχοντας συμμετάσχει σε αυτά τα προγράμματα, έχει τη δυνατότητα να παράσχει λύσεις και για τα προγράμματα VERT και VVT.

Βλέπουμε πως η Ισπανία, ο στρατός και ο όμιλος Navantia κινούνται στη βάση μιας ορθής λογικής. Το κράτος στηρίζει τις βιομηχανίες του υλοποιώντας σύγχρονα προγράμματα αναβάθμισης των δυνατοτήτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο στρατός αναπτύσσει σοβαρές ικανότητες αναγνώρισης, σε αντίθεση με την εγχώρια νοοτροπία που έμεινες σε λογικές αντιπαράθεσης πυροβόλων, αρμάτων και λοιπών πλατφορμών εξαπόλυσης πυρών. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα κυάλια, κάποιες διόπτρες κι ό,τι παλαιοτέρων ετών ηλεκτροπτικό υπάρχει επάνω σε κάποια οχήματα να αποτελεί τον εξοπλισμό των τμημάτων αναγνώρισης.

Η Navantia από την πλευρά της έχοντας ως βάση την τεχνογνωσία του οχήματος VAMTAC,αναπτύσσει σε νέες εκδόσεις, έχοντας να προτείνει από μόνη της κάτι ουσιαστικό στον Ισπανικό Στρατό και σε ξένους πελάτες. Επάνω στο όχημα ενσωματώνει νέα υποσυστήματα και στην ουσία παρουσιάζει ένα ολοκληρωμένο προϊόν. Κάτι που ποτέ δεν έγινε στην Ελλάδα, παρά το ότι έχουμε το όχημα και τα υποσυστήματα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και η Ισπανία ήταν σε κρίση, που είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν πολλά σημαντικά προγράμματα. Ωστόσο, οι εταιρείες δεν σταμάτησαν να αναλύουν την αγορά και να ψάχνουν για ευκαιρίες, αφού ο μόνος τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να προσαρμοστεί ο μηχανισμός λειτουργίας και να βρεθούν οι ευκαιρίες, μέσω της συνεργασίας.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: