ΗΠΑ: Κατεπείγουσα αναβάθμιση του Πεζικού – Νέα τυφέκια και πολυβόλα

 

 

Πολυβόλο Μ249 (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Οι συγκρούσεις στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ κατέδειξαν την σημασία του Πεζικού. Ωστόσο, ακόμα και σήμερα που οι ΗΠΑ καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ασύμμετρες αλλά κι απειλές από αντιπάλους παρόμοιας ισχύος, η απόφαση για ανάγκη αναβάθμισης του Πεζικού, τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε εξοπλισμό, είναι ξεκάθαρη.

Το ισχυρό Πεζικό αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου εκσυγχρονισμού έξι σημείων του Αμερικανικού Στρατού. Επίσης, αποτελεί εντολή για επείγουσα προσπάθεια, από τον ίδιο τον Υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάττις.

Ο σχεδιασμός αυτός δεν έχει ως πυρήνα του αποκλειστικά και μόνο την παράδοση σύγχρονων υλικών στους στρατιώτες, ούτε την απλά καλύτερη εκπαίδευση των αξιωματικών. Βασικό συστατικό της προσπάθειας είναι οι στρατιώτες να μάθουν να πολεμούν, να μάθουν καλύτερα ατομικές τακτικές, και ταυτόχρονα οι υπαξιωματικοί (ομαδάρχες, στοιχειάρχες, βοηθοί διμοιριτών, διμοιρίτες) να λαμβάνουν αποφάσεις κρίσιμες για τη διεξαγωγή της μάχης.

Πρόκειται για ένα σχέδιο που είναι μακριά από την μέχρι σήμερα αντίληψη του ΕΣ, για επαγγελματισμό στην χρήση πολύπλοκων συστημάτων, που είναι ακόμα μακρύτερα από το ότι ο «Βασιλιάς των Όπλων» είναι στην ουσία γυμνός, αφού οι ηγεσίες ήταν ανίκανες, βασιζόμενες σε κακιές νοοτροπίες και «κλισέ» εκφράσεις.

Στην περίπτωση του Αμερικανικού Στρατού, ένας από τους τομείς της αναβάθμισης του Πεζικού είναι αυτός του φορητού οπλισμού, προκειμένου να αντικατασταθούν τα τυφέκια Μ16, οι αραβίδες Μ4 και τα πολυβόλα Μ249. Οι κινήσεις της ηγεσίας είναι ταχύτατες και μέσα στο μήνα θα κατακυρωθούν συμβόλαια για την προμήθεια νέων σχεδίων, τα οποία θα υποβάλλει σε πραγματικές δοκιμές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πρόγραμμα του Αμερικανικού Στρατού κινείται σε άλλη βάση από εκείνη του Σώματος Πεζοναυτών. Με τον πρώτο να πρωτοπορεί τεχνολογικά, σε σχέση με τους «παραδοσιακούς» Πεζοναύτες.

Για τον σκοπό αυτό, η ηγεσία του στρατού έχει δημιουργήσει ομάδα εργασίας με την ονομασία «Φονικότητα Εγγύς Μάχης». Το όνομα του τίτλου της ομάδας καταδεικνύει και τις ανάγκες για νέου είδους δεξιότητες και τεχνολογίες για την ομάδα μάχης.

 

Αραβίδα Colt M4 σε χρήση στο Αφγανιστάν (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Σε δηλώσεις του, ο Διοικητής της Σχολής Πεζικού στο Φορτ Μπένινγκ, Ταξίαρχος Κρις Ντόναχιου, ανέφερε ότι ο φορητός οπλισμός είναι κρίσιμος, αλλά όχι αυτός με τη μεγαλύτερη προτεραιότητα. Το πιο κατεπείγον πρόγραμμα είναι αυτό της προμήθειας διοπτρών νυχτερινής όρασης, με ενσωματωμένο σκοπευτικό, οι οποίες στις δοκιμές παρουσίασαν μεγάλη αύξηση της ακρίβειας των σκοπευτών. Επιπλέον, δήλωσε πως άλλα προγράμματα, εξίσου σημαντικά είναι αυτά των εξωσκελετών, των αισθητήρων, των οθονών προβολής δεδομένων στον στρατιώτη, τα μίνι μη επανδρωμένα αεροχήματα κτλ.

Άρα, ο φορητός οπλισμός αποτελεί τμήμα αυτής της ηλεκτρονικής αναβάθμισης των στρατιωτών. Έτσι, το νέο τυφέκιο που θα αποκτήσει ο Αμερικανικός Στρατός θα συνδέεται επάνω σε μια αρχιτεκτονική ηλεκτρικών συνδέσεων και μεταφοράς δεδομένων, μέσω ηλεκτροπτικών, βοηθώντας τον στρατιώτη να σκοπεύσει καλύτερα στο χάος της μάχης.

Το πρόγραμμα προμήθειας νέου φορητού οπλισμού θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, με στόχο να υπάρχουν επιχειρησιακά έτοιμες ομάδες από το 2023 κι έπειτα.

Σε πρώτη φάση θα αντικατασταθεί το πολυβόλο Μ249. Μετά θα ακολουθήσει η απόσυρση των Μ16/Μ4 (με πιθανότητα τα τυφέκια να είναι διαφορετικού διαμετρήματος από τα πολυβόλα). Οι μάχιμες μονάδες θα είναι οι πρώτες που θα λάβουν το νέο οπλισμό. Σε τρίτη φάση θα τον λάβουν και οι υπόλοιποι σχηματισμοί.

Όσον αφορά τα σχέδια, τα υλικά κατασκευής και το διαμέτρημα, ο Αμερικανικός Στρατός είναι ανοιχτός σε προτάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το διαμέτρημα των 5,56 χλστ. δεν είχε επαρκή απόδοση στο Αφγανιστάν, ενώ η σχεδίαση του κλείστρου των Μ16/Μ4 έχει παρουσιάσει πρόβλημα στην συντήρηση. Όσον αφορά το διαμέτρημα, θα υπάρξει ενδελεχής ανάλυση των δυνατοτήτων των πυρομαχικών στο διαμέτρημα των 6,8 χλστ., με διαφορετικούς κάλυκες και γεμίσματα. Ωστόσο, υπάρχει ελευθερία στην επιλογή του διαμετρήματος.

Όσον αφορά τα βοηθήματα σκόπευσης που προαναφέραμε, ο Αμερικανικός Στρατός εξετάζει νέες πρωτοποριακές λύσεις. Την στιγμή που ο ΕΣ έχει ακούσει για τις ράγες Picatinny, το ΝΑΤΟ προχώρησε στη σύνταξη νέας STANAG, που καθορίζει τις προδιαγραφές για το πως μια ράγαPicatinnyμπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στα βοηθήματα που προσαρμόζονται στο τυφέκιο. Η δεεταιρείαPicatinnyπροχωράει ένα βήμα παραπέρα. Σχεδιάζει μια νέα ράγα, με σχετικό πρωτόκολλο που θα αφορά τη μεταβίβαση δεδομένων μέσω αυτής.

Αυτό θα επιτρέψει την χρήση ηλεκτρονικών σκοπευτικών βοηθημάτων, που κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί στην αγορά, σε συνδυασμό με ηλεκτρομηχανική σκανδάλη. Αυτού του είδους η σκανδάλη δεν οδηγεί άμεσα στην βολή μιας σφαίρας, αλλά υπολογίζει και παρουσιάζει στοιχεία διόρθωσης της σκόπευσης στο ειδικό σκοπευτικό. Έτσι, ένας στρατιώτης που είναι κουρασμένος ή με υψηλό στρες λόγω της μάχης, θα μπορεί να σκοπεύει πιο άνετα στον στόχο του.

Με βάση όλα αυτά γίνεται κατανοητή η λογική του χαρακτηρισμού ενός τυφεκίου ως οπλικού συστήματος. Δεν αρκεί από μόνο του να έχει απλά ένα καλό σκοπευτικό ή έναν καταδείκτη, αλλά να δημιουργεί μια μικρή επανάσταση στην στρατιωτική τεχνολογία.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: