
Φρεγάτα Arrowhead 140 της Babcock. Ένα από τα σχέδια που θα προταθούν στο διαγωνισμό της ελαφριάς φρεγάτας πολλαπλών ρόλων T31e του Βρετανικού Ναυτικού. (Φωτ.: Babcock)
Η ομάδα της Babcock παρουσίασε την φρεγάτα Arrowhead 140, που αποτελεί την πρότασή της για το διαγωνισμό των ελαφρών φρεγατών γενικών καθηκόντωνType 31e του ΒρετανικούΝαυτικού.
Η ομάδα της Babock συμπεριλαμβάνει τις εταιρείες Thales, OMT, BMT, Harland & Wolff και Ferguson Marine. Δεδομένης της εμπλοκής της ΟΜΤ στην ανάπτυξη των φρεγατών κλάσηςIver Huitfeldtτου Δανικού Ναυτικού, ηArrowhead 140δανείζεται αρκετά στοιχεία από την σχεδίαση, με αποτέλεσμα να μειώνεται το ρίσκο σχεδίασης και κατασκευής, καθώς και το κόστος κύκλου ζωής.
Η φρεγάτα θα έχει μήκος 140 μέτρων και σύμφωνα με την ομάδα σχεδίασης, το ελαφρώς μεγαλύτερο μήκος θα διευκολύνει την κατασκευή και τη μελλοντική συντήρησή της. Η τελευταία θα βασίζεται πάνω στην ηλεκτρονική πλατφόρμαiFrigate, βελτιώνοντας συνολικά την υποστήριξη των σκαφών του τύπου.
Το σύστημα μάχης θα είναι το Thales TACTICOS, που εδώ και αρκετές δεκαετίες έχει αποδειχθεί από τα πλέον αποτελεσματικά και αξιόπιστα.
Οι φρεγάτες θα είναι σπονδυλωτής σχεδίασης και θα απευθύνονται όχι μόνο για το Βρετανικό Ναυτικό, αλλά και για υποψήφιους πελάτες του εξωτερικού.
Όπως και πολλές άλλες σύγχρονες ναυπηγήσεις, έτσι και οι Arrowhead 140 θα έχουν εξαρχής υποδομές για την υποστήριξη μη επανδρωμένων αεροχημάτων και μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας ή μη επανδρωμένων υποβρυχίων οχημάτων.
Αυτή η λογική σχεδίασης αναβαθμίζει κάθετα τις επιχειρησιακές δυνατότητες των πλοίων, αφού με τα ΜΕΑ θα μπορούν να επεκτείνουν την ακτίνα των αποστολώνISR, τα Μ.Ε. σκάφη επιφανείας θα μπορούν να εκτελούν αποστολές αναγνώρισης ή/και συνεργασίας σε ανθυποβρυχιακές αποστολές.
Τέτοιες δυνατότητες θα μπορούσαν με πολύ μικρό κόστος να αναβαθμίσουν τις δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο. Ταυτόχρονα, εάν υπήρχε αντίληψη της αγοράς και περισσότερη βούληση για συνεργασία, η αγορά των μη επανδρωμένων συστημάτων θα μπορούσε να προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες στην αμυντική βιομηχανία και στο κράτος συνολικότερα.