Λετονία: Διαγωνισμός για νέο τακτικό όχημα… ελληνική απουσία (;)

 

Εκδόσεις των οχημάτων HUMVEE στις εγκαταστάσεις της ΕΛΒΟ (Φωτ.: ΕΛΒΟ)

 

Στις αρχές του έτους, το Υπουργείο Άμυνας της Λετονίας ολοκλήρωσε την πρώτη φάση του διαγωνισμού προμήθειας ενός νέου μέσου τακτικού οχήματος 4×4.

Τα οχήματα θα χρησιμοποιηθούν για μεταφορά προσωπικού και φορτίων, ως σταθμοί διοίκησης κι ελέγχου, ως νοσοκομειακά και ως πλατφόρμες οπλικών συστημάτων. Όλα τα οχήματα θα διαθέτουν θωράκιση.

Στην αρχική φάση από τις 12 συνολικά προτάσεις είχαν επιλεγεί οι εταιρείες Sisu από την Φινλανδία, Otokar από την Τουρκία, AM General και Oshkosh από τις ΗΠΑ, Paramount Group από τη Νότια Αφρική, Ισραηλινή ομάδα με επικεφαλής την Israel Aerospace Industries και η UPB από την Λετονία.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με βάση τις λεπτομερείς τεχνικές και οικονομικές προτάσεις που είχαν καταθέσει οι εταιρείες.

Από τις προαναφερθείσες προκρίθηκαν τέσσερεις. Αυτές των Sisu (GTP 4×4), Paramount Group (Maurauder), Otokar (Kobra) και AM General (HUMVEE).

Το HUMVEE είναι το όχημα που κατασκευάζει και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, ως μοναδικός κατασκευαστής εκτός ΗΠΑ, κατόπιν σχετικής άδειας που αγοράστηκε με την καταβολή οικονομικού τιμήματος. Δεδομένου ότι η ΕΛΒΟ δεν συμμετέχει στο διαγωνισμό, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει προσπάθεια από το Υπουργείο Άμυνας για την συμμετοχή της ΕΛΒΟ στην παραγωγή και μελλοντική υποστήριξη των οχημάτων. Ταυτόχρονα ελπίζουμε ότι το υπουργείο θα μπορέσει να δώσει λύσεις για την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αφήνοντάς την να ξεδιπλώσει τις ικανότητές της…

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: