
Τετρακόπτερο Indago της Lockheed Martin. (Φωτ.: Lockheed Martin)
Σε νέα σημαντικά βήματα προχωράει η Βρετανία στον τομέα της τεχνολογίας των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων και την ομαλή ένταξή τους στον πολιτικό εναέριο χώρο.
Λόγω της αύξησης των συμβάντων μεταξύ ΜΕΑ και αεροσκαφών, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη θέσπιση νέων μέτρων που θα περιορίσουν τις ζημιές που προκαλούνται από την πρόσκρουση των ΜΕΑ σε παράθυρα ή κινητήρες αεροσκαφών.
Πλέον, όλοι οι ιδιοκτήτες ΜΕΑ που τα αεροχήματά τους έχουν βάρος ανώ των 250 γραμμαρίων, θα πρέπει να εγγράφονται στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και οι χειριστές τους θα πρέπει να περνούν ηλεκτρονική εξέταση με θέμα την ασφάλεια χειρισμού και πτήσης τους. Σε περίπτωση μη εγγραφής των ΜΕΑ ή μη συμμετοχής στις εξετάσεις, θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 Στερλινών.
Οι αλλαγές αποτελούν τμήμα της Βιομηχανικής Στρατηγικής της χώρας, προκειμένου να μπει τάξη και να τεθούν οι ορθές βάσεις προκειμένου τα ΜΕΑ να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο στην κοινωνία.
Ταυτόχρονα θα καθορίζεται το νομικό καθεστώς τους, καθώς και οι αρμοδιότητες της αστυνομίας σε περίπτωση που κάποιος χρήστης ΜΕΑ παραβιάζει τη νομοθεσία.
Επίσης, για όσους πετούν τηλεχειριζόμενα αεροσκάφη-μοντέλα για ψυχαγωγία, θα υπάρξει ειδική πρόβλεψη προκειμένου η νομοθεσία να μη δημιουργεί εμπόδια στις δραστηριότητές τους. Η σχετική νομοθεσία για αυτούς τους χρήστες θα συζητηθεί με τις ενώσεις και τους συλλόγους τους.
Ας μην ξεχνάμε ότι οι εφαρμογές των ΜΕΑ δεν περιορίζονται στην ψυχαγωγία. Η αγορά αναμένεται να σημειώσει ραγδαία άνοδο τα επόμενα χρόνια. Ήδη τα ΜΕΑ χρησιμοποιούνται στην γεωργία, στην επιθεώρηση δικτύων ηλεκτρισμού (πυλώνες και εναέρια καλώδια), εγκαταστάσεων κτλ.
Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε την σχετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει και η κυβέρνηση για την επέκταση της χρήσης των ΜΕΑ και στην ελληνική γεωργία. Είναι ιδιαίτερα σημαντική ως ιδεά κι ελπίζουμε να μην παραπέσει όπως τόσες άλλες πρωτοβουλίες.
Οι επιμέρους πρωτοβουλίες-στρατηγικές αυτού του είδους θα έπρεπε να αποτελέσουν την ουσία της βιομηχανικής στρατηγικής και της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας, αντί να περιορίζονται σε γενικόλογα κείμενα, όπως έγινε πρόσφατα.
Επιστρέφοντας στο παράδειγμα της Βρετανίας, πρέπει να αναφερθεί ότι η νέα Βιομηχανική Στρατηγική εστιάζει στην κινητικότητα, η οποία στο κείμενο της στρατηγικής χαρακτηρίζεται ως Υψηλή Πρόκληση. Στόχος της κινητικότητας ως στοιχείο τους ανάπτυξης είναι να καταστεί η Βρετανία ικανή για το μέλλον μέσω μιας ισχυρότερης και δικαιότερης οικονομίας. Μέσω αυτής, η κυβέρνηση βοηθάει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν καλύτερες, υψηλότερα αμοιβόμενες θέσεις εργασίας, προκειμένου σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα να μπορέσει η χώρα να ηγηθεί στην υψηλή τεχνολογίας και στους βιομηχανικούς τομείς υψηλής εξειδίκευσης.
Στο πλαίσιο της ανάπτυξης της βιομηχανίας και των ΜΕΑ, η κυβέρνηση επέλεξε πέντε πόλεις οι οποίες θα αποτελέσουν το πεδίο δοκιμών για το πως η τεχνολογία των ΜΕΑ θα μπορέσει να λειτουργήσει στα πραγματικά δεδομένα ενός πολύπλοκου αστικού περιβάλλοντος, στηρίζοντας τις τοπικές ανάγκες.
Αυτά όταν στην Ελλάδα πολλοί δήμοι προσπαθούν ακόμα να διαχειριστούν τα σκουπίδια τους, τα τραπεζοκαθίσματα, την παράνομη στάθμευση… και η κυβέρνηση καθυστερεί τραγικά στην αλλαγή του τεχνολογικού τοπίου, στα ζητήματα αποκέντρωσης και στην ένταξη νέων τεχνολογιών στην καθημερινότητά μας. Η δε αντιπολίτευση αποδεικνύεται το ίδιο τραγική, καθώς αναλώνεται στο να μασάει την τσίχλα των εκλογών αντί να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στους τομείς αυτούς.