Η αξία των τεχνικών βάσεων αεροσκαφών… συνέχεια

 

 

(Φωτ.: Τουρκικές Αερογραμμές)

 

 

Κατά το παρελθόν έχουμε αναφερθεί συχνά στη μεγάλη σημασία των τεχνικών βάσεων αεροσκαφών, για την ανάπτυξη όχι μόνο του κλάδου των αερομεταφορών, αλλά και της αεροδιαστημικής γενικότερα.

Αυτήν τη φορά η είδηση έρχεται από την Τουρκία, όπου η Turkish Technic (η εταιρεία τεχνικής βάσης των Τουρκικών Αερογραμμών) και η Havelsan υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα αναλάβει την ανάπτυξη συστημάτων πολιτικών αεροσκαφών.

Όπως έγινε γνωστό, η κοινοπραξία θα κατασκευάσει συστήματα ψυχαγωγίας εν πτήσει, παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, λογισμικό που θα χρησιμοποιείται στην πολιτική αεροπορία (για συντήρηση, επιδιορθώσεις, παραγωγή, μάρκετινγκ), υπηρεσίες πωλήσεων και εν συνεχεία υποστήριξης για αεροπορικές, σιδηροδρομικές και χερσαίες πλατφόρμες.

Για τα συστήματα ψυχαγωγίας εν πτήσει, η κοινοπραξία θα λειτουργεί ως πιστοποιημένος προμηθευτής των Τουρκικών Αερογραμμών και θα τα παραδώσει την περίοδο 2022-2023. Επιπλέον, θα αποτελεί προμηθευτής κι άλλων εγχώριων και ξένων αεροπορικών εταιρειών.

Η κοινοπραξία θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις εγκαταστάσεις της Turkish Technic, στο διεθνές αεροδρόμιο Σαμπιχά Γκιοκτσέν.

Όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Technic, στόχος είναι η δημιουργία κοινοπραξιών με άλλες εταιρείες, ώστε να διεισδύσουν σε ολοένα και περισσότερους εμπορικούς τομείς. Ήδη η εταιρεία συμμετέχει σε άλλη κοινοπραξία η οποία κατασκευάζει αεροπορικά καθίσματα.

Από την πλευρά του, ο Διευθ. Σύμβουλος της Havelsan, Αχμέτ Αταλάυ, δήλωσε ότι η εταιρεία του δείχνει τις δυνατότητές της τόσο στον πολιτικό όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Ουσιαστικά με την διαφοροποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών της, και πρωτίστως μέσω της συνεργασίας, η εταιρεία θα μπορεί να επεκταθεί σε νέες αγορές του εξωτερικού, σε έναν πολύ ισχυρό τομέα.

Επιπλέον, η Turkish Technic υπέγραψε συμφωνία και με την αμερικανικήBoeing, μέσω της οποίας η τουρκική εταιρεία καθίσταται «στρατηγικός προμηθευτής» της δεύτερης σε ό,τι αφορά την βασική και βαριά συντήρηση αεροσκαφών, και την επιθεώρηση και επιδιόρθωση τμημάτων. Επίσης, η τουρκική εταιρεία θα παρέχει εκτός των προαναφερθέντων και εκπαίδευση στους χρήστες των υπηρεσιών Boeing Global Fleet.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είχε ανακοινωθεί πέρυσι κατά τη διάρκεια του Boeing Turkey National Aerospace Initiative, που στόχο είχε να αναπτύξει την τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία, σε άμεση συνάρτηση με την πρωτοβουλία Τουρκικό Όραμα 2023, που σχεδιάστηκε για τα 100ά γεννέθλια από την ίδρυση της χώρας. Το σχέδιο προβλέπει για τον αεροδιαστημικό τομέα μια σειρά επενδύσεων, συνεργασία μεταξύ του κράτους, των Τουρκικών Αερογραμμών, των εταιρειών αεροδιαστημικής, των προμηθευτών υλικών, των οργανισμών έρευνας κι ανάπτυξης και εκπαίδευσης εργατικού δυναμικού.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη από την ανάπτυξη αντίστοιχων πρωτοβουλιών. Δυστυχώς ενώ αναμενόταν κάτι ουσιαστικό από το αναπτυξιακό σχέδιο, η κυβέρνηση προτίμησε στο να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση ενός γενικόλογου κειμένου (ασχέτως αν μια γενική-συνολική στρατηγική δεν μπορεί να μπει στα επιμέρους κλαδικά ζητήματα) και όχι σχεδίων ανάπτυξης επιμέρους κλάδων.

Το δεύτερο και πιο σημαντικό στοιχείο (με τις απανταχού παρούσες εξαιρέσεις), είναι η έλλειψη κουλτούρας συνεργασίας στον επιχειρηματικό κόσμο. Στην περίπτωση αυτή, δεν μπορούμε να αναζητούμε την αιτία όλων των δεινών στην λειτουργία του κράτους. Αυτή η κακή νοοτροπία των επιχειρηματιών, αντί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της κρίσης, συνεχίστηκε, μιας και στην χώρα η έλλειψη ομαδικότητας έχει καταντήσει στοιχείο του DNA μας.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: