Βρετανία: Δοκιμές του νέου Α/Α συστήματος

 

Φωτ.: Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας

 

 

Ο Βρετανικός Στρατός εκτέλεσε την πρώτη δοκιμή του νέου αντιαεροπορικού συστήματος για το Πυροβολικού του, σε πεδίο δοκιμών της Σουηδίας, στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας.

Το αυτοκινούμενο σύστημα MBDA Land Ceptor, το οποίο θα αντικαταστήσει τα Rapierαπό το 2020 κι έπειτα, εντόπισε, εγκλώβισεκαι κατέρριψε ιπτάμενο στόχο, αποδεικνύοντας την ακρίβειά του, σύμφωνα με τις δηλώσεις των στελεχών του στρατού.

Το σύστημα Land Ceptor χρησιμοποιεί τον πύραυλο CAMM (Common Anti-air Modular Missile)και απαρτίζεται από το όχημα με τους εκτοξευτές και δύο οχήματα ελέγχου πυρός, με την τάξη-ανάπτυξή τους να γίνεται εντός 20 λεπτών. Αν και το σύστημα μπορεί να μεταφερθεί από οποιοδήποτε όχημα, ο Βρετανικός Στρατός θα το τοποθετήσει επάνω στα Rheinmetall MAN HX77 8×8.

Ο πύραυλος CAMM είναι μήκους 3,2 μέτρων και φέρει κεφαλή βάρους 99 κιλών. Το βεληνεκές του φτάνει τα 25 χλμ. σύμφωνα με την MBDA. Ο ερευνητής είναι RF, με υψηλή αντοχή σε περιβάλλον ανακλάσεων και παρεμβολών, και με ικανότητα αναχαίτισης ακόμα και πυραύλων πλεύσης. Οι πύραυλοι εκτοξεύονται από κάθετη θέση, με αποτέλεσμα να μπορούν να βληθούν σε οποιαδήποτε κατεύθυνση (360ο).

Για τον εντοπισμό των στόχων, το Land Ceptor αποτελεί τμήμα του ολοκληρωμένου συστήματος αεράμυνας Sky Sabre του Βρετανικού Στρατού.

Σε αυτό περιλαμβάνεται το τρισδιάστατο ραντάρ Saab Giraffe, το οποίο πήρε την ονομασία από το σχήμα του ιστού (σαν καμηλοπάρδαλη) που του επιτρέπει να ξεπροβάλλει πάνω από δέντρα ή άλλα εμπόδια και να καλύπτει τόξο 360ο μοιρών και γωνίες 70ο μοιρών καθ’ ύψος, με μέγιστο βεληνεκές κάλυψης 120 χλμ. και ανανέωση στοιχείων κάθε δευτερόλεπτο. Το ραντάρ πρωτοπαρουσιάστηκε το 1977 και από τότε ανανεώνεται συνεχώς, καλύπτοντας όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Στο Sky Sabre συμπεριλαμβάνεται και το σύστημα διαχείρισης μάχης MIC4AD (Modular, Integrated C4I & Missile Defense System) της Rafael και της θυγατρικής τηςMprest.Βασίζεται δε, στην τεχνολογία που διαθέτει τοIron Dome.

Η εν λόγω βολή στην Σουηδία ήταν η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμή το σύστημα ολοκληρωμένο, μαζί με το ραντάρ Saab Giraffe. Το κόστος ανάπτυξής και κατασκευής του ανέρχεται στα 250 εκ. Στερλίνες και σύμφωνα με το Βρετανικό Υπουργείο Άμυνας, το πρόγραμμα θα διατηρήσει ανοιχτές 760 θέσεις εργασίας.

Το νέο αντιαεροπορικό σύστημα αποτελεί μέρος ευρύτερης οικογένειας συστημάτων αεράμυνας, μιας και οι πύραυλοί του χρησιμοποιούνται κι από το Βρετανικό Ναυτικό στις φρεγάτεςType 23καιType 26.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: