Πολωνία: Προμήθεια νέου μαχητικού

 

(Φωτ.: Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας)

 

Στα τέλη Νοεμβρίου η Πολωνία ανακοίνωση την έναρξη της διαδικασίας για την προμήθεια νέων μαχητικών αεροσκαφών, πολλαπλών ρόλων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα 32 Mikoyan MiG-29 και 32 Sukhoi Su-22. Μαζί με το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα τρέξει και το πρόγραμμα προμήθειας συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Την παρούσα χρονική στιγμή η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας αγοράς προκειμένου στη συνέχεια να ολοκληρωθεί η μελέτη επιχειρησιακών απαιτήσεων και προδιαγραφών επιδόσεων. Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα μπορούν να καταθέσουν τους φακέλους με τα χαρακτηριστικά των αεροσκαφών τους.

Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αναμένεται να γίνει σε περίπου ένα χρόνο. Ο συνολικός αριθμός που θα προμηθευτεί η Πολωνική Αεροπορία θα κυμαίνεται μεταξύ 50 και 100 αεροσκαφών, ανάλογα με τον τύπο που θα επιλεγεί και το κόστος. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό η Πολωνική Αεροπορία να προχωρήσει στην προμήθεια επιπλέον Lockheed Martin F-16 της έκδοσης Viper ή περίπου όμοιων προτάσεων όπως είναι τα Eurofighter Typhoon, τα Saab JAS39 Gripen και Dassault Rafale, σε αντίθεση με την πρόταση του F-35.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο «κατηγορίες» έγκειται στο κόστος της προμήθειας. Άρα, εφόσον το F-35 δεν παρουσιάσει μείωση στην τιμή κι επίλυση των διαφόρων προβλημάτων, τότε δύσκολα θα μπορούσε να επιλεγεί.

 

 

 

Ετικέτες: , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: