Βρετανία: «Επίθεση» φιλίας στα Βαλκάνια

 

Κατάθεση στεφάνου σε μνημείο πεσόντων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων στην Σερβία. (Φωτ.: Μαρκ Λάνκαστερ, Twitter)

 

Σε «επίθεση» φιλίας στα Βαλκάνια προβαίνει η Βρετανία, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις έχθρες του παρελθόντος και ταυτόχρονα να αυξήσει την επιρροή της, ενόψει και της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, Βρετανός Υφυπουργός Άμυνας επισκέφθηκε την Σερβία. Ο Μαρκ Λάνκαστερ βρέθηκε στο Βελιγράδι και στο Κοσσυφοπέδιο προκειμένου να γεφυρώσει τις έχθρες του παρελθόντος και να δημιουργήσει βάσεις για μια ειρηνική συνεργασία για το μέλλον.

Επιπλέον, οι συναντήσεις τους με τους Σέρβους και του Κοσοβάρους αξιωματούχους έγιναν και στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο των Δυτικών Βαλκανίων που θα λάβει χώρα το 2018 στο Λονδίνο.

Η επίσκεψη στην Σερβία συνέπεσε… με την επέτειο των 100 χρόνων της μάχης που έδωσαν τα Βρετανικά με τα Σερβικά στρατεύματα στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο υφυπουργός είναι έφεδρος Συνταγματάρχης Μηχανικού του Βρετανικού Στρατού και είχε συμμετάσχει στις επιχειρήσεις στο Κοσσυφοπέδιο (1999-2000), στην Βοσνία (2001-2002) και στο Αφγανιστάν (2006).

Σίγουρα πρόκειται για μια πολιτική συνάντηση από την οποία δεν θα πρέπει να λείπει η Ελλάδα.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Διεθνείς Σχέσεις & Διεθνής Οικονομία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: