
Το όχημα Griffon, που αποτελεί μέρος του προγράμματος ελαφρού οχήματος αναγνώρισης VBMR 6×6 και κατασκευάζεται από τις εταιρείες RTD, Nexter και Thales. Το συμβόλαιο για τα οχήματα 4×4 κατά πάσα βεβαιότητα θα κατακυρωθεί τελικά στη Nexter. (Φωτ.: Cube Defense Analysis)
Μάχη δίνουν οι ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να διατηρήσουν τις βιομηχανικές δυνατότητες στον τομέα της Άμυνας. Οι ηγεσίες των κρατών (εν προκειμένω των ευρωπαϊκών) και οι διευθύνσεις των βιομηχανιών κατανοώντας, εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, το πόσο δύσκολο είναι να διατηρηθούν στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων και να καταστούν οικονομικά βιώσιμες, προβαίνουν σε συνεργασίες για το διαμοιρασμό του κόστους ανάπτυξης και κατασκευής.
Εντούτοις, η ουσία είναι ότι το υπερεθνικό πνεύμα συνεργασίας σε καμία περίπτωση δεν υπερισχύει του εθνικού συμφέροντος. Έτσι, παρά τα προγράμματα συνεργασίας, οι χώρες δεν αφήνουν τις αμυντικές τους βιομηχανίες να κλείσουν ή να χάσουν εθνικά προγράμματα.
Ένα νέο παράδειγμα της τελευταίας περίπτωσης είναι το πρόγραμμα του ελαφρού οχήματος αναγνώρισης του Γαλλικού Στρατού.
Πριν από λίγο καιρό στο Cube Defense Analysis παρουσιάσαμε την είδηση της μη πώλησης της Renault Trucks Defense (μαζί με την Acmat και Panhard) από τη μητρική εταιρεία που δεν είναι άλλη από τη σουηδική Volvo.
Στις 24 Νοεμβρίου η Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών ανέφερε στη Nexter ότι κέρδισε το συμβόλαιο του ελαφρού οχήματος αναγνώρισης και πολλαπλών ρόλων. Η απόφαση δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς είναι πιθανή η ύπαρξη προσφυγών από την πλευρά της Renault Trucks Defense (RTD) που ήταν η δεύτερη εταιρεία που συμμετείχε στο διαγωνισμό.
Τα οχήματα θα είναι 4×4, με βάρος κοντά στους 15 τόνους και με τιμή που θα κυμαίνεται στα 900.000 Ευρώ περίπου. Με την τελική ανακήρυξη του νικητή του διαγωνισμού, θα ξεκινήσει η σχεδίαση και στη συνέχεια η κατασκευή των 400 πρώτων οχημάτων τα οποία θα πρέπει να παραδοθούν μέχρι το 2025. Ο συνολικός αριθμός που θα κατασκευαστεί στο πλαίσιο του προγράμματος Scorpion φτάνει τα 1.500 οχήματα με προαίρεση για 500 επιπλέον.
Το ενδιαφέρον βέβαια είναι η αιτιολόγηση της απόφασης της Γαλλικής ΓΔΕ. Αν και η πρόταση της RTD ήταν ελαφρώς φθηνότερη, εντούτοις θεωρήθηκε ότι η Renault έχει ήδη λάβει συμβόλαια για άλλα προγράμματα. Αντιθέτως, η Nexter δεν είχε κανένα και κινδύνευε σοβαρά εφόσον έχανε το πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι η Nexter είναι σε ισότιμο συνεταιρικό σχήμα (50-50) με την γερμανική KMW.
Το δεύτερο ενδιαφέρον επιχείρημα της ΓΔΕ ήταν επίσης πολιτικής φύσης. Η επιλογή της Nexter έγινε, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν κυβερνητικές πηγές στα γαλλικά ΜΜΕ, διότι η σουηδική Volvo αποφάσισε να πουλήσει την RTD. Όπως αναφέραμε στο σχετικό δημοσίευμα, η προσπάθεια της Volvo να πουλήσει την RTD, την Acmat και την Panhard, είχε δημιουργήσει έντονους προβληματισμούς τόσο στην αγορά όσο και στην Γαλλική Κυβέρνηση, καθώς υπήρχε φόβος απόλυσης των Γάλλων εργαζομένων.
Όμως, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε το συμβόλαιο στην RTD, ώστε να την «σώσει» και να αυξήσει έμμεσα το τίμημα της πώλησής της, παραπέμπει μάλλον σε «παραδειγματισμό» και μομφή προς την Volvo, και στήριξη μιας αμιγώς γαλλικής εταιρείας.