Αυστραλία: Νέες κορβέτες σε μια νέα εποχή

 

(Φωτ.: Luerssen Defence)

 

Η Αυστραλία «τρέχει» ένα από τα μεγαλύτερα ναυπηγικά προγράμμα στον κόσμο μέσω του οποίου φιλοδοξεί να αλλάξει τόσο τις στρατιωτικές, όσο και τις βιομηχανικές και τεχνολογικές υποδομές της χώρας, προκειμένου να καταστεί παγκόσμιος εξαγωγέας ναυτικών συστημάτων και πλατφορμών. Ταυτόχρονα, θα βελτιώσει το επίπεδο του εργατικού δυναμικού, το οποίο θα μπορεί να φέρει σε πέρας τα πολύ σημαντικά προγράμματα.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δαπανήσει 90 δισ. Δολ. Αυστραλίας για τη ναυπήγηση σκαφών επιφανείας και υποβρυχίων, πάνω από 1 δισ. σε βιομηχανικές-ναυπηγικές υποδομές και άνω των 25 εκ. για την αύξηση των θέσεων εργασίας και την εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα.

Ένα από τα προγράμματα για το οποίο λήφθηκε μια σημαντική απόφαση είναι αυτό της ναυπήγησης 12 περιπολικών ανοικτής θάλασσας και πολλαπλών ρόλων. Ταυτόχρονα λήφθηκε απόφαση να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα τρεις διαφορετικές ναυπηγικές μονάδες, προκειμένου να αποκτήσουν τεχνογνωσία, να στηριχθούν οι ίδιες κι εμμέσως οι γεωγραφικές περιφέρειες στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να χρίσει ορισμένες περιοχές ως «κέντρα» ναυπήγησης και ναυτικών ή άλλων προγραμμάτων, προκειμένου να υπάρξει αποκέντρωση κι εκμετάλλευση ή αναβάθμιση των υποδομών, μέσω των οποίων θα υπάρξει η αύξηση των θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση η αύξηση των εσόδων του κράτους.

Από τα τρία σχέδια που είχαν προταθεί από ισάριθμους ναυπηγικούς οίκους του εξωτερικού, κερδισμένο βγήκε το OPV 80 της γερμανικής Lürssen Defence. Τα δύο πρώτα σκάφη θα ναυπηγηθούν από την ASC και τα υπόλοιπα 10 από τις Austal και Civmec.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η προσπάθεια μεγιστοποίησης της σχέσης κόστους προς απόδοση των 12 νέων σκαφών. Η Αυστραλία διαθέτει 13 περιπολικά σκάφη κλάσης Austal Armidale και τέσσερα ναρκοθηρευτικά κλάσης Huon. Το Αυστραλιανό ΓΕΝ σκοπεύει να αντικαταστήσει τα σκάφη αυτά με τα OPV 80 που θα ενταχθούν σταδιακά σε υπηρεσία.

Έτσι, εκτός από τις αποστολές περιπολίας, θα μπορούν να εκτελούν και ναρκοθηρία διαθέτοντας εξοπλισμό που θα βασίζεται σε μη επανδρωμένα συστήματα επιφανείας και υποβρύχια. Αυτός είναι ένας επιπλέον τομέας στον οποίον η Αυστραλία, καθώς και πάρα πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, επενδύουν κονδύλια όχι μόνο για την αγορά τέτοιων συστημάτων, αλλά και για την ανάπτυξη των σχετικών τεχνολογιών.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική αγορά, στην οποία ακόμα και χώρες με μικρές βιομηχανικές δυνατότητες, και φυσικά μικρές εταιρείες, υλοποιούν μια μικρή τεχνολογική επανάσταση, χάρη στην στήριξη που παρέχουν τα κράτη τους προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα.

Σοβαρά μαθήματα για τους εν Ελλάδι αποτυχημένους «μάγους» του σοσιαλισμού, του εκσυγχρονισμού, του φιλελευθερισμού κι άλλων πολιτικών συνιστωσών. Ευκαιρίες υπάρχουν…

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: