USAF: Τεχνητή Νοημοσύνη στα F-16 και E-3

 

 

Την εγκατάσταση λογισμικού Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) προωθεί η Πειραματική Μονάδα Αμυντικών Καινοτομιών του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Σκοπός του προγράμματος είναι η πρόβλεψη των βλαβών και η βελτιστοποίηση του συστήματος συντήρησης των αεροσκαφών της Αμερικανικής Αεροπορίας. Η αρχή θα γίνει με τα μαχητικά F-16 και τα ΑΣΕΠΕ Ε-3 Sentry.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, εκτός από το Πεντάγωνο και την Αμερικανική Αεροπορία, η εταιρεία C3 IoT. Σύμφωνα με δηλώσεις τους, το νέο λογισμικό θα είναι επιχειρησιακό μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Χάρη στο νέο λογισμικό, θα συλλέγονται και αναλύονται στοιχεία, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά το τέλος μιας αποστολής. Μέσω αυτών, ο υπολογιστής θα μπορεί να κάνει πρόγνωση και να ενημερώνει τους χειριστές και τους μηχανικούς για το ποια αεροσκάφη-εξαρτήματα είναι πιθανόν να εμφανίσουν βλάβες ή είναι κοντά στο όριο καταστροφής.

Η πλατφόρμα που ανέπτυξε η C3 IoT μπορεί να συνδυάσει κι επεξεργαστεί δομημένα ή μη δομημένα δεδομένα, σε διακομιστές της Amazon (και προφανώς του Πενταγώνου), να εξάγει τα απαραίτητα στατιστικά συμπεράσματα, μέσω αλγόριθμου, για το πότε είναι πιθανόν να παρουσιάσουν βλάβη ή αστοχία τα υλικά.

Το ενδιαφέρον είναι ότι τα δεδομένα μπορούν να μεταδοθούν κατά τη διάρκεια πτήσης του αεροσκάφους, μέσω του συστήματος μετάδοσης δεδομένων Link 16, ενώ στα δεδομένα συμπεριλαμβάνονται και οι φωνητικές εντολές του χειριστή.

Μέσω της ανάλυσης μπορεί να ομαλοποιηθεί η διαδικασία της υποστήριξης, καθώς θα είναι ευκολότερη η έγκαιρη παραγγελία των ανταλλακτικών.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: