
Βρετανικά επιθετικά ελικόπτερα Boeing WAH-64D Apache στο κατάστρωμα του HMS Ocean. Πριν λίγα χρόνια οι Βρετανία εκτέλεσε ασκήσεις για να επιβεβαιωθεί η δυνατότητα χρήσης των Apache σε αμφίβιες επιχειρήσεις και σε ναυτικό περιβάλλον γενικότερα. (Φωτ.: Βρετανικό Ναυτικό)
Το ενδιαφέρον της για την απόκτηση του ελικοπτεροφόρου HMS Ocean του Βρετανικού Ναυτικού εκδήλωσε η Τουρκία, εφόσον το σκάφος που θα παροπλιστεί σύντομα δεν αποκτηθεί από την Βραζιλία.
Η είδηση και η λήψη της σχετικής επιστολή επιβεβαιώθηκε εχθές από το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας.
Το HMS Ocean παραδόθηκε το 1995. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, ανακοινώθηκε ότι το σκάφος θα αποσυρθεί για πλήρη διάλυσή του, εφόσον δεν υπάρξουν ενδιαφερόμενοι, που τελικά φαίνεται ότι θα βρεθούν. Βραζιλιάνικα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι όντως η χώρα ενδιαφέρεται να αποκτήσει το πλοίο σε μια λογική τιμή που φαίνεται να είναι της τάξης των 80 εκ. Στερλίνων.
Να σημειωθεί ότι η Τουρκία ήδη ναυπηγεί ένα ακόμα ελικοπτεροφόρο που βασίζεται στο σχέδιο του ισπανικού Navantia “Juan Carlos” και αναμένεται να παραδοθεί το 2021.
Το HMS Ocean προσφέρει δυνατότητες αμφίβιας κρούσης. Στο Βρετανικό Ναυτικό έχει ως κύρια αποστολή την υποστήριξη αμφίβιας δύναμης 850 ατόμων των Royal Marines. Το πλήρωμά του αποτελείται από 280 άτομα κι επιπλέον 180 που είναι το αεροπορικό απόσπασμα (χειριστές και μηχανικοί των ελικοπτέρων).
Παλαιότερα το πλοίο ήταν βάση μαχητικών κάθετης απο/προσνήωσης Harrier (αν και δεν μπορούσαν να απονηωθούν με πλήρη φόρτο λόγω απουσίας του ειδικού βατήρα). Μπορεί να μεταφέρει μέχρι 18 ελικόπτερα διαφόρων μεγεθών, μεταξύ των AgustaWestland Merlin και Wildcat, Boeing Chinook και Apache.
Τέλος, στο εσωτερικό του σκάφους μεταφέρονται 40 οχήματα των Πεζοναυτών και τέσσερα ΑΒΑΚ LCVP Mk5. Για την αποβίβαση των αμφίβιων δυνάμεων το σκάφος διαθέτει οπίσθια ράμπα μικρού πλάτους, με αποτέλεσμα τα ΑΒΑΚ να χρησιμοποιούνται με τη βοήθεια πλευρικών γερανών.

Αποβατική άκατος LCVP Mk5 καθελκύεται στη θάλασσα με την χρήση ενός εκ των πλευρικών γερανών. (Φωτ.: Βρετανικό Ναυτικό)
Ένα τέτοιο σκάφος θα αυξήσει κάθετα τις τουρκικές δυνατότητες προβολής ισχύος, τις οποίες η γειτονική χώρα θα επιδιώξει να εξαργυρώσει σε πολιτικό επίπεδο. Σε τακτικό επίπεδο σε πολεμική περίοδο, ένα τέτοιο πλοίο δεν θα επιχειρούσε ποτέ μόνο του.
Θα απαιτούνταν η προστασία από άλλες ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, κάτι που θα αναγκάσει την Τουρκία, εφόσον θέλει να το χρησιμοποιήσει «σωστά», να προβεί στη ναυπήγηση περισσότερων μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων, δημιουργώντας «ομάδα μάχης».
Η παρακολούθηση μιας τέτοιας ομάδας μάχης σίγουρα μπορεί να αναγκάσει τον αντίπαλο να διασπείρει τις δυνάμεις του προκειμένου να επιτηρεί τις κινήσεις της. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, όχι όμως και κρίσιμο. Αυτό γιατί, ως σενάριο, η δημιουργία αμφίβιου προγεφυρώματος σε περιοχές μακρυά της ηπειρωτικής Τουρκίας δύσκολα θα είχε νόημα.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τις στοχεύσεις που έχει θέσει η τουρκική πολιτική ηγεσία.

Επιθετικά ελικόπτερα WAH-64D Longbow Apache επί του καταστρώματος του ελικοπτεροφόρου HMS Ocean. (Φωτ.: Βρετανικό Ναυτικό)