Γερμανία: Δορυφορική κατασκοπεία από τον “Γιώργο”

 

 

Στροφή προς το διάστημα κάνει η Γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών BND. Η κυβέρνηση της χώρας συμφώνησε να χρηματοδοτήσει πρόγραμμα κατασκευής έως τριών δορυφόρων.

Το θέμα διέρρευσε πρόσφατα από γερμανικά ΜΜΕ, αν και η σχετική απόφαση ελήφθη τον περασμένο Ιούνιο. Τα δημοσιεύματα αναφέρονται σε έγγραφο της Καγκελλαρίας το οποίο επιχειρηματολογεί υπέρ του προγράμματος, προκειμένου η BND να έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες γρήγορα και αυτόνομα.

Μέχρι τώρα η BND βασίζεται στις δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων ή τις υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες και τους επτά δορυφόρους που διαθέτουν, στους συμμάχους και στην αγορά δορυφορικών φωτογραφιών.

Το σύστημα που θα έχει την κωδική ονομασία «Georg» θα τεθεί σε τροχιά το 2020. Το κόστος δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, αλλά σύμφωνα με τον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό (χωρίς τα απόρρητα κονδύλια) η BND έχει λάβει χρηματοδότηση 833 εκ. Ευρώ για το 2017.

Ως υποψήφιοι εργολάβοι του προγράμματος φαίνεται να είναι η Airbus με την γερμανική OHB και… Ισραηλινή Αεροδιαστημική Βιομηχανία. Η επιλογή της τελευταίας θα είναι μάλλον δύσκολη καθώς θα συναντήσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του πολιτικού συστήματος, καθώς θα πρέπει να προτιμηθούν οι γερμανικές εταιρείες.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: