Ανθυποβρυχιακός πόλεμος με Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα MQ-9 Predator

 

General Atomics MQ-9 Reaper ER με φορτίο οπλισμού και καυσίμου. (Φωτ.: General Atomics)

 

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η πρόσφατη άσκηση του Αμερικανικού Ναυτικού στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας. Μη επανδρωμένο αερόχημα General Atomics MQ-9 Predator B συμμετείχε τόσο σε αποστολή θαλάσσιας επιτήρησης όσο και σε ανθυποβρυχιακή, γεγονός που αποτελεί μια πρωτιά για τη συγκεκριμένη κατηγορία συστημάτων καθότι δεν είναι σχεδιασμένα για κάτι τέτοιο.

Το MQ-9 ήταν εξοπλισμένο με ραντάρ πολλαπλών διαμορφώσεων Lynx της General Atomics, που στην συγκεκριμένη άσκηση χρησιμοποίησε τη διαμόρφωση Θαλάσσιας Έρευνας Μεγάλου Εύρους, με την οποία μπορεί να εντοπίζει στόχους επιφανείας και να τους αναγνωρίζει και κατηγοριοποιεί σε συνεργασία με το Ραντάρ Αντίστροφης Συνθετικής Απεικόνισης.

Επιπλέον, χρησιμοποιείται και το ηλεκτροπτικό σύστημά του, που σε συνδυασμό με το AIS (Automatic Identification System) των σκαφών συμβάλλει τα μέγιστα στην αναγνώριση των στόχων. Επίσης, το αερόχημα μπορεί να εφοδιαστεί με ραντάρ στο κάτω μέρος της ατράκτου, το οποίο θα προσφέρει κάλυψη 360 μοιρών για ενισχυμένη επιτήρηση.

Στο σενάριο ανθυποβρυχιακού πολέμου της άσκησης, ένα ελικόπτερο πόντισε ηχοσημαντήρες στην περιοχή ενδιαφέροντος και αποχώρησε, με το ΜΕΑ να αναλαμβάνει να συλλέξει τα δεδομένα που εξέπεμπαν οι ηχοσημαντήρες, να τα επεξεργαστεί με τον υπολογιστή του και στη συνέχεια να τα μεταδώσει στον επίγειο σταθμό ελέγχου που βρισκόταν εκατοντάδες χιλιόμετρα μακρυά, μέσω δορυφορικής σύνδεσης.

Η άσκηση κατέδειξε τις τακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες τεχνολογίες για να υπάρχει συνεχής επιτήρηση εκτεταμένων θαλασσίων περιοχών. Σε καμία περίπτωση, ωστόσο, ένα σύστημα από μόνο του δεν είναι επαρκές, ούτε ο συγκεκριμένος συνδυασμός θα μπορούσε να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά πλατφόρμες όπως το ΜΕΑ Northrop Grumman Triton ή τα Boeing P-8 Poseidon ή άλλα αντίστοιχα. Είναι, όμως, μια οικονομική λύση που μπορεί να καλύψει ένα ευρύ φάσμα των αναγκών και που σίγουρα λείπει από τις ελληνικές δυνατότητες.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: