
Μαχητικό Su-35S κατά τη διάρκεια ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων. (Φωτ.: Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας)
Εδώ και αρκετό καιρό διακινούνται πληροφορίες ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μαχητικά Sukhoi Su-35. Με την έναρξη της Αεροπορικής Έκθεσης στο Ντουμπάι, οι φήμες έχουν ενταθεί. Σύμφωνα και με ρωσικά ΜΜΕ, θεωρείται πολύ πιθανή η απόκτηση 12-18 μαχητικών Su-35.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρώσος Υπουργός Βιομηχανίας κι Εμπορίου, Ντένις Μαντούρωφ, δήλωσε ότι τα ΗΑΕ έλαβαν τεχνικά έγγραφα και λοιπές πληροφορίες για να μπορέσουν να αξιολογήσουν τα αεροσκάφη.
Το Su-35S για το οποίο φέρεται να γίνονται οι συζητήσεις, είναι αναβαθμισμένη έκδοση του Su-27 Flanker. Διαθέτει ακροφύσια κατευθυνόμενης ώσης, «γυάλινο» πιλοτήριο με οθόνες LCD, χειριστήρια HOTAS και παθητικό ραντάρ ηλεκτρονική σάρωσης (PESA) Ν035 Irbis-E.
Αντίστοιχα μαχητικά είχε παραγγείλει και η Ρωσική Αεροπορία το 2009, τα πρώτα εκ των οποίων τέθηκαν σε υπηρεσία το 2013. Τέσσερα φέρονται να έχουν αναπτυχθεί στην Συρία, ενώ ο τύπος έλαβε πλήρη επιχειρησιακή ικανότητα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν φαίνεται να χάνουν την ευκαιρία να προωθήσουν το Lockheed Martin F-35 στα ΗΑΕ, ως μέσο για την ενίσχυση της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη χώρα. Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε την έγκριση να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Αμπού Ντάμπι για την μελλοντική απόκτηση του αεροσκάφους.
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί σημαντική στροφή για την αμερικανική πολιτική, την οποία μέχρι πρόσφατα τηρούσε και ο Μπαράκ Ομπάμα, και η οποία στόχευε στην Ποιοτική Στρατιωτική Υπεροχή του Ισραήλ. Με άλλα λόγια, για να διατηρήσει το Ισραήλ την τεχνολογική υπεροχή στον στρατιωτικό τομέα, οι ΗΠΑ δεν προχωρούσαν σε συνομιλίες πώλησης του F-35 (και άλλων συστημάτων) σε ανταγωνιστικές χώρες.
Για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τα πράγματα φαίνεται να είναι πάντως ευκολότερα. Ας μην ξεχνάμε το γεγονός ότι η Πολεμική Αεροπορία του συμμετείχε στην άσκηση Ηνίοχος της Ελληνικής ΠΑ, καθώς και στην Red Flag της Αμερικανικής. Μόλις υπάρξει κάποια διευθέτηση στην κρίση με το Κατάρ, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προχωρήσει η πώληση των F-35.
Υπό αυτήν την προϋπόθεση είναι πιθανό να τεθούν πιθανά πολιτικά εμπόδια στην πώληση των ρωσικών Su-35S, καθώς η πολυτυπία δεν φαίνεται να προβληματίζει τόσο ούτε τα ΗΑΕ, ούτε και τις γειτονικές μοναρχίες.