
Εκτόξευση πυραύλου MBDA Aster 30 από το αντιαεροπορικό σύστημα Eurosam SAMP-T κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής βολής στη νότια Γαλλία. Το σύστημα έχει αντιαεροπορικές και αντιβαλλιστικές δυνατότητες θεάτρου επιχειρήσεων. (Φωτ.: MBDA)
Εξευμενισμός της Δύσης για την αρνητική κατάσταση που δημιούργησε η ανακοίνωση της προμήθειας των αντιαεροπορικών συστημάτων Antey S-400 θα μπορούσε να θεωρηθεί η απόφαση για την προμήθεια του γαλλο-ιταλικού συστήματος MBDA SAMP-T.
Όπως έγινε γνωστό από τουρκικά ΜΜΕ, στις αρχές του μήνα συνεδρίασε η εκτελεστική επιτροπή του Υφυπουργείου Αμυντικών Βιομηχανιών, προκειμένου να επιληφθεί μιας σειράς προγραμμάτων προμηθειών.
Συνολικά τέθηκαν επί τάπητος 22 προγράμματα και η πορεία τους. Πολλά από αυτά είναι καινούρια, ενώ κάποια τρέχουν ήδη αν και με σοβαρές καθυστερήσεις λόγων των κακών σχέσεων με τις χώρες-προμηθευτές.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η προμήθεια των επιθετικών ελικοπτέρων ΤΑΙ ΑΤΑΚ-2, η συνέχιση της αναβάθμισης της θωράκισης των αρμάτων (που έχει μπλοκαριστεί από την Γερμανία και κατ’ επέκταση από την Rheinmetall), η συνέχιση της ανάπτυξης των υπόλοιπων ελικοπτέρων, η προμήθεια πυρομαχικών και άλλων. Σημαντική, ωστόσο, είναι η απόφαση προμήθειας νέου συστήματος αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας.
Αν και επίσημα δεν ακυρώνεται η προμήθεια των S-400 (τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχει δοθεί προκαταβολή 2 δισ. Δολ. ΗΠΑ), η Τουρκία φαίνεται ότι χρησιμοποιεί τα αντιαεροπορικά συστήματα σε μια προσπάθεια να πάρει κυρίως τεχνολογικά και δευτερευόντως άλλα ανταλλάγματα μέσω της προμήθειας των συστημάτων SAMP-T της κοινοπραξίας Eurosam.
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την κοινοπραξία Eurosame κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Εθνικής Επετείου, στις 14 Ιουλίου, στο Παρίσι.
Αναφέρουμε ότι υπάρχει σκόπευση για την λήψη των μέγιστων ωφελημάτων καθώς η Τουρκία στοχεύει στην απόκτηση τεχνογνωσίας, προκειμένου σε βάθος χρόνου να αναπτύξει δικά της συστήματα. Θεωρούμε ότι το κύριο ενδιαφέρον θα είναι ο πύραυλος Aster 30, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο από χερσαία συστήματα όσο και ναυτικές πλατφόρμες. Αυτό συνδέεται και με την ανάπτυξης της μελλοντικής φρεγάτας αεράμυνας περιοχής TF-2000.
Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύντομα θα ακολουθήσει η διαδικασία καθορισμού των τεχνικών προδιαγραφών και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η ανάπτυξη του συστήματος βάσει των τουρκικών προδιαγραφών. Αυτή τοποθετείται χρονικά εντός του 2019.
Αν και η Ρωσία είναι έτοιμη να πουλήσει τα συστήματα S-400 (άγνωστο με ποια έκδοση πυραύλων), δύσκολα θα έδινε όλες τις τεχνολογίες που ενσωματώνουν σε μια ΝΑΤΟϊκή χώρα. Σε αυτήν την περίπτωση η έλλειψη εμπιστοσύνης δεν θα υπάρχει μόνο από την πλευρά της Δύσης και του ΝΑΤΟ, αλλά κι από την ίδια την Ρωσία που δεν θα ήθελε πληροφορίες του συστήματός της να διαρρεύσουν στους ανταγωνιστές της.