ΒΜΤ και Babcock σε ανάπτυξη νέων σκαφών

 

Αναπαράσταση της φρεγάτας Arrowhead-120 που σχεδίασε η Babcock ως πρόταση για το πρόγραμμα της Type 31e. (Φωτ.: Babcock)

 

Οι βρετανικές εταιρείες Babcock και BMT υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο μνημόνιο συνεργασίας που καθορίζει το πλαίσιο συνεργασίας των δύο πλευρών στο πλαίσιο της σχεδίασης, κατασκευής, ναυπήγησης και υποστήριξης των μελλοντικών κλάσεων σκαφών επιφανείας, για λογαριασμό του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας και των διεθνών πελατών.

Η αρχή θα γίνει μέσω του προγράμματος Type 31e. Πρόκειται για την Φρεγάτα Γενικής Χρήσης, η οποία θα τεθεί σε υπηρεσία από το 2020 κι έπειτα, προς συμπλήρωση των ανθυποβρυχιακών Type 26. Επιπλέον, οι 31e θα αντικαταστήσουν ορισμένες από τις Type 23. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 1,25 δισ. Στερλίνες.

Σύμφωνα με την Εθνική Ναυπηγική Στρατηγική…, προκειμένου να διατηρηθούν οι δυνατότητες της ναυπηγικής βιομηχανίας και οι δεξιότητες των εργαζομένων της, οι πρώτες φρεγάτες Type 31e θα πρέπει να αρχίσουν να παραλαμβάνονται περί το 2023. Ορισμένες δε, θα αφορούν ξένες παραγγελίες. Επίσης, για να δοθεί δουλειά σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργολάβους, αποφασίστηκε να υπάρχει σπονδυλωτή σχεδίαση και τελική συναρμολόγηση σε ένα ναυπηγείο.

Επιπλέον, ένα από τα σημαντικά σημεία που είχαν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της τελευταίας Στρατηγικής Αναθεώρησης στην Βρετανία, ήταν η αδυναμία επίτευξης εξαγωγής πλοίων. Μία από τις αιτίες ήταν το υψηλό κόστος των βρετανικών σκαφών, που σε συνδυασμό με την ισοτιμία της Στερλίνας, προσφέρονταν σε απαγορευτικές τιμές.

Μεταξύ άλλων και για το λόγο αυτό, αποφασίστηκε το κόστος των νέων φρεγατών Type 31e, να μην ξεπεράσει τα 250 εκ. Στερλίνες, για τα πέντε πρώτα σκάφη. Έτσι, εκτός από την ευκαιρία πώλησης των παλαιοτέρων Type 23, θα μπορέσουν να προωθηθούν στις ξένες αγορές και οι Type 31e.

Στο πρόγραμμα συμμετείχε αρχικά και η BAE Systems, η οποία τελικά αποχώρησε καθώς οι μονάδες παραγωγής της είναι πλήρεις καθώς ναυπηγούνται τα δύο αεροπλανοφόρα και σκάφη περιπολίας ανοικτής θάλασσας. Η εταιρεία αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια του ναυπηγικού ομίλου Cammel Laird μέσω της παροχής τεχνογνωσίας.

Οι δύο εταιρείες είχαν παρουσιάσει τις δικές τους προτάσεις το προηγούμενο διάστημα. Η ΒΜΤ είχε παρουσιάσει το σχέδιο Venator-110 και η Babcock το Arrowhead 120.

 

Η πρόταση της BMT Defence Services για το πρόγραμμα της φρεγάτας γενικής χρήσης Type 31e. (Φωτ.: BMT Defence Services)

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: