F-35: Έξι μήνες αναμονή για επισκευές

 

F-35C σε δοκιμές προσνήωσεις σε αεροπλανοφόρο. (Φωτ.: Αμερικανικό Ναυτικό)

 

Αν και η γραμμή παραγωγής του Lockheed Martin F-35 βρίσκεται σε καλό επίπεδο παραδίδοντας τα αεροσκάφη που παραγγέλνονται, δε συμβαίνει το ίδιο με την υποστήριξή τους.

Σύμφωνα με αρχική μελέτη του GAO (της υπηρεσίας ελέγχων του δημοσίου – ελεγκτικό συνέδριο), ο χρόνος που απαιτείται για την επισκευή ενός αεροσκάφους υπολογίζεται στις 172 ημέρες κατά μέσο όρο. Δηλαδή, έξι μήνες αναμονή για επισκευές, που είναι διπλάσιος χρόνος από αυτόν που υπολόγιζαν αρχικά, καθώς το σύστημα συντήρησης παρουσιάζει έξι χρόνια καθυστέρηση με βάση τον προγραμματισμό.

Η αρχική μελέτη του GAO έρχεται σε αντίθεση με το Υπουργείο Άμυνας που αναφέρει ότι το κόστος ανάπτυξης και κατασκευής των F-35 έχει τεθεί υπό έλεγχο και υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 406,5 δισ. Δολ. ΗΠΑ. Ειδικότερα, το GAΟ θεωρεί ότι το κόστος αυτό θα επιβαρυνθεί με 1,12 τρισεκατομμύρια Δολ. για τα επόμενα 60 χρόνια.

Επιπλέον, τόσο το γραφείο του προγράμματος F-35 του Πενταγώνου όσο και η Lockheed Martin σκοπεύουν να αυξήσουν την γραμμή παραγωγής ανταλλακτικών, ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα συντήρησης, άλλα στοιχεία του Πενταγώνου τα οποία επικαλείται η αρχική μελέτη του GAO δείχνουν ότι κάτι τέτοιο είναι αμφίβολο.

Το πρόβλημα αυτό τονίζεται ιδιαίτερα για τα F-35B που θα ξεκινήσουν να επιχειρούν με τις αποβατικές δυνάμεις εντός του 2018. Όντας μακρυά από βάσεις υποστήριξης, θα έχουν πρόβλημα υποστήριξης και θα υποπέσουν σε καθεστώς χαμηλών διαθεσιμοτήτων.

Στην προβληματική κατάσταση που επικρατεί συνηγορούν και οι δηλώσεις της Υφυπουργού Άμυνας με αρμοδιότητα τις προμήθειες, Έλλεν Λορντ, η οποία ανέφερε πως αρχικό της συμπέρασμα είναι ότι αφιερώθηκε μεγάλος χρόνος στο ζήτημα της προμήθειας των αεροσκαφών και πολύ, πολύ λίγος στα της υποστήριξης. Αυτό κρίνεται ιδιαίτερα αρνητικό αν αναλογιστεί κανείς ότι σε όλο το κόστος κύκλου ζωής, η υποστήριξη αποτελεί το 70% του κόστους.

Η αρχική μελέτη του GAO αναφέρει ως θετική εξέλιξη το γεγονός τη σύνταξη ολοκληρωμένου γενικού σχεδιασμού από το Πεντάγωνο για την καλύτερη υποστήριξη των F-35. Ωστόσο, ελλείψεις σε ανταλλακτικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια κι εφόσον το υπουργείο και οι εταιρείες δεν υλοποιήσουν τα όσα προβλέπει ο σχεδιασμός, υπάρχει πιθανότητα αύξησης των καθυστερήσεων.

Σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη του προβλήματος παίζει η μειωμένη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι Κλάδοι. Προ ετών οι ΗΠΑ βρίσκονταν σε σημείο καμπής με τις τεράστιες περικοπές που έπρεπε να επιβληθούν στις δημόσιες δαπάνες. Ο Πρόεδρος Ντ. Τραμπ, αν και αρχικά δήλωνε πολέμιος του F-35, στη συνέχεια άλλαξε την στάση του. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η ανάγκη για ανταλλακτικά να οδηγήσει στην απαίτηση για νέα ακριβά συμβόλαια με τις κατασκευάστριες εταιρείες.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: