Νέα κοινοπραξία από τις TKMS και Kongsberg

 

Τα στελέχη της Kongsberg και της ΤΚMS κατά την υπογραφή της συμφωνίας δημιουργίας της κοινοπραξίας KTA Naval Systems. (Φωτ.: Kongsberg Defence & Aerospace)

 

Στη δημιουργία κοινοπραξίας προχώρησαν η νορβηγική Kongsberg και η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems με τη θυγατρική της Atlas Elektronik, με την κάθε πλευρά να κατέχει το 50% των μετοχών. Η νέα εταιρεία θα ονομάζεται ΚΤΑ Naval Systems και θα κατασκευάζει συστήματα διοίκησης κι ελέγχου όπλων για λογαριασμό της TKMS.

Η συμφωνία για τη δημιουργία της ΚΤΑ Naval είναι το επιστέγασμα της επιλογής της TKMS για τη ναυπήγηση των νέων υποβρυχίων του Νορβηγικού Ναυτικού. Στα τέλη του περασμένου Ιουνίου, οι κυβερνήσεις της Νορβηγίας και της Γερμανίας υπέγραψαν διμερή συμφωνία για την ανάπτυξη, απόκτηση, λειτουργία και συντήρηση υποβρυχίων και ναυτικών πυρομαχικών.

Την παρούσα περίοδο, η TKMS και οι συνεργαζόμενες με αυτήν εταιρείες, αναπτύσσουν το τελικό σχέδιο για την κατασκευή έξι υποβρυχίων, βασιζόμενα στα Type 212Α, εκ των οποίων τέσσερα για το Νορβηγικό Ναυτικό και δύο για το Γερμανικό. Ουσιαστικά θα πρόκειται για 212Α τροποποιημένα με βάση τις προδιαγραφές-ανάγκες των τελικών χρηστών. Όπως έγινε γνωστό, θα ονομάζονται Type 212CD και θα έχουν χαμηλότερη ίχνος, μεγαλύτερη εμβέλεια, ταχύτητα και χωρητικότητα ώστε να επιχειρούν σε όλες τις περιοχές του κόσμου.

Όπως αποδείχθηκε με το ζήτημα της αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ και τα πιθανά αντισταθμιστικά ωφελήματα, τις συζητήσεις στην Βουλή, τις δηλώσεις των κομματικών στελεχών, διαφόρων στρατιωτικών-αρθρογράφων και των ΜΜΕ, υπάρχει απίστευτα μεγάλος βαθμός άγνοιας (εκούσιας ή ακούσιας) ή ας μας επιτραπεί η έκφραση μεγάλος βαθμός «ασχετοσύνης», παρά το γεγονός ότι ειδικά τα κομματικά επιτελεία έχουν συγκεντρώσει αρκετούς αποστράτους και ειδικούς που ορισμένοι εξ αυτών θα έπρεπε όντως να γνωρίζουν τα συγκεκριμένα θέματα.

Η συγκεκριμένη συμφωνία της TKMS με την Kongsberg αποτελεί ένα καλό μάθημα για αντίστοιχες ελληνικές περιπτώσεις.

Πρώτον, επειδή η συμφωνία προμήθειας των υποβρυχίων από τη Νορβηγία συνοδεύτηκε από τη δημιουργία της κοινοπραξίας ώστε να υπάρξει μακροπρόθεσμα έργο για τη νορβηγική εταιρεία και τη νορβηγική οικονομία γενικότερα, αφού η Kongsberg κατέστη προμηθευτής της TKMS. Κάτι που δεν έγινε όταν οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύτηκαν την προμήθεια των Type 214.

Δεύτερον, τόσο η νορβηγική, όσο και οι δύο γερμανικές εταιρείες προχώρησαν στη σύμπραξη προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό. Η TKMS εξαγόρασε την Atlas Elektronik ώστε να παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις-προϊόντα στον τομέα των ναυπηγήσεων. Το ίδιο έπραξε και η Kongsberg ως κατασκευαστής συστημάτων που εγκαθίστανται σε πλατφόρμες.

Δυστυχώς τέτοιες λογικές είναι ανύπαρκτες στο ελληνικό επιχειρείν (πλην των ελαχίστων εξαιρέσεων όπως πάντα), ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας. Εξαγορές εταιρειών σε συμπληρωματικούς τομείς ή σε ανερχόμενους τεχνολογικούς τομείς, συγχωνεύσεις ή κοινοπραξίες για να αντιμετωπίσουν χρηματοοικονομικές παραμέτρους και τον ανταγωνισμό του εξωτερικού, όπως και πολλά άλλα είναι πολύ μακρινές σκέψεις, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν το κράτος ή ήταν το ίδιο το κράτος. Τα κονδύλια που φαίνεται να μοιράστηκαν σε «μίζες» ίσως να μην είχαν τέτοια οικονομική επίπτωση αν είχαν αποφασίσει οι κομματικοί να αναπτύξουν ουσιαστική βιομηχανική υποδομή κι επιχειρηματικά σχήματα στη χώρα.

Μιας και η είδηση αφορά τον τομέα των ναυπηγείων, μένει να δούμε τι θα σκεφτεί να κάνει η κυβέρνηση και στο ζήτημα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναφορικά με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, καθώς φαίνεται να υπάρχει ακόμα πολύ μέλλον και κόστος.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: