ΜΕΑ για εκκένωση τραυματιών

 

Το DP-14 Heavy Fuel Tandem Helicopter όπως επιδείχθηκε κατά τη διάρκεια της έκθεσης AUSA 2017. (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Την περίπτωση μεταφοράς τραυματιών από το πεδίο της μάχης με την χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων μελετάει ο Αμερικανικός Στρατός. Αν και η χρήση των επανδρωμένων ελικοπτέρων είναι η πιο ασφαλής περίπτωση, ορισμένες φορές είναι από δύσκολη έως αδύνατη, θέτοντας ακόμα περισσότερες ζωές σε κίνδυνο.

Για τις περιπτώσεις αυτές, το Ερευνητικό Κέντρο Τηλεϊατρικής και Εξελιγμένης Τεχνολογίας του Αμερικανικού Στρατού δοκιμάζει την χρήση ΜΕΑ για ιατρικές αποστολές.

Σε μια σύγκρουση με αντίπαλο παρόμοιων δυνατοτήτων με αυτές των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι αρχηγοί των επιτελείων τους αναμένουν ότι ο ανεφοδιασμός και η γενικότερη Διοικητική Μέριμνα θα είναι από εξαιρετικά δύσκολη έως ανύπαρκτη.

Στο σημείο αυτό να υπενθυμίσουμε και τα διδάγματα από το Αφγανιστάν, που αρκετές φορές έχουμε παρουσιάσει μέσα από το Cube Defense Analysis. Σύμφωνα με αυτά, το 10-15% των απωλειών των Αμερικανικών Πεζοναυτών στο Αφγανιστάν σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολών ανεφοδιασμού μονάδων, προωθημένων βάσεων και φυλακίων σε καύσιμα και νερό. Το νούμερο είναι χαρακτηριστικό για τις απώλειες που θα μπορούσε να αναμένει κι ο ΕΣ σε αντίστοιχες αποστολές, συμπεριλαμβανομένων και της εκκένωσης τραυματιών και της μεταφοράς υγειονομικού υλικού στην πρώτη γραμμή.

Αυτός είναι άλλωστε κι ο λόγος που ο Αμερικανικός Στρατός μελετάει ακόμα και την εκκένωση τραυματιών με την χρήση ΜΕΑ. Μέχρι στιγμής ως πλατφόρμα έρευνας χρησιμοποιείται το ΜΕΑ DP-14 Heavy Fuel Tandem Helicopter. Η μη επανδρωμένη πλατφόρμα διαθέτει δύο στροφεία σε διάταξη αντίστοιχη με αυτήν των Chinook. Μπορεί να μεταφέρει, κυρίως εσωτερικά, φορτίο έως 200 κιλά και να προσγειωθεί σχεδόν παντού.

Τα δεδομένα από την χρήση του ΜΕΑ θα διασταυρωθούν με αντίστοιχα δεδομένα από την χρήση νοσοκομειακών ελικοπτέρων UH-60 για να γίνει κατανοητό ποιες τεχνικές προδιαγραφές είναι οι βέλτιστες για τη μεταφορά ενός τραυματία. Στη συνέχεια, θα εξεταστεί ο τύπος των συστημάτων υποστήριξης της ζωής ενός τραυματία θα είναι αναγκαία. Στο τέλος, εφόσον η τεχνολογία τέτοιων ΜΕΑ θεωρηθεί ώριμη και ωφέλιμη, θα καθοριστούν οι προδιαγραφές προκειμένου να διοργανωθεί διαγωνισμός προμήθειας τέτοιων συστημάτων.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: