ΗΠΑ: Νέο εγχειρίδιο εκστρατείας από τον στρατό

 

(Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Στην έκδοση νέου Εγχειριδίου Εκστρατείας προχώρησε ο Αμερικανικός Στρατός, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στη φύση των επιχειρήσεων που αναμένει να διεξάγει στο μέλλον. Τονίζοντας την στροφή από τις επιχειρήσεις κατά ανταρτών σε επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, το «Ε.Ε. 3-0 – Επιχειρήσεις» προετοιμάζει τον στρατό για τις νέες προκλήσεις.

Η τελευταία επικαιροποίηση του εγχειριδίου είχε γίνει το 2011, όταν ο στρατός έφευγε από το δόγμα του αεροκίνητου πολέμου (Air-Land Battle) κι έμπαινε στις συνδυασμένες διακλαδικές χερσαίες επιχειρήσεις.

Πλέον, αντίπαλος θεωρείται κάποια από τις μεγάλες δυνάμεις που διαθέτει παρόμοιες επιχειρησιακές δυνατότητες, όπως είναι για παράδειγμα η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και η Ρωσία.

Η σύνταξη του εγχειριδίου έγινε με βάση διάφορες χώρες που έχουν τη δυνατότητα να αντιτάξουν μεγάλες δυνάμεις και επαρκή όγκο εξοπλισμού, όχι τόσο διότι είναι οι μοναδικές απειλές, αλλά διότι το εγχειρίδιο θα ήταν καλύτερο να βασιστεί σε πραγματικά δεδομένα επιχειρησιακών δυνατοτήτων, ώστε να μην είναι τόσο θεωρητικό στην προσέγγισή του.

Όπως έγινε γνωστό, τρία από τα κεφάλαια του «Ε.Ε. 3-0 Επιχειρήσεις» θα εστιάζουν στις αμυντικές κι επιθετικές επιχειρήσεις των μονάδων και σχηματισμών στο πλαίσιο μεγάλων χερσαίων επιχειρήσεων.

Επίσης, το νέο εγχειρίδιο θα ασχολείται με το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας κατά τη διάρκεια μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεων, καθώς επίσης και με το θέμα της εδραίωσης της νίκης. Το τελευταίο αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι αμερικανικές δυνάμεις μετά την αρχική τους νίκη κατά των Ιρακινών και την εισβολή στη χώρα. Παρά το ότι επικράτησαν, δεν μπόρεσαν να ελέγξουν την εσωτερική αναρχία που προκλήθηκε κι η οποία επέτρεψε στους αντιπάλους τους να συνεχίσουν τις συγκρούσεις.

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: