ΗΠΑ: Νέοι καταδείκτες παρατηρητών πυροβολικού

 

Δύο από τους δέκα Προωθημένους Παρατηρητές Πυροβολικού που έλαβαν μέρος στην άσκηση, χρησιμοποιώντας το σύστημα JETS-TLDS. (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Σε δοκιμές νέων συστημάτων κατάδειξης στόχων προχώρησε ο Αμερικανικός Στρατός, στην πολιτεία της Αλάσκα. Δέκα στελέχη του Πυροβολικού δοκίμασαν το Joint Effects Targeting System Target Laser Designation System (JETS-TLDS).

Πρόκειται για ένα σπονδυλωτό σύστημα που απαρτίζεται από τρία τμήματα. Τη συσκευή χειρός εντοπισμού στόχου, τη συσκευή μέτρησης αζιμούθιου και γωνίας ανύψωσης, και τον καταδείκτη λέιζερ. Το βάρος του συστήματος κυμαίνεται στα εννέα κιλά, συμπεριλαμβάνοντας τρίποδα και τις απαραίτητες μπαταρίες, και μεταφέρεται εντός σακιδίου.

Η δοκιμή έγινε υπό μορφή άσκησης. Αρχικά και μέσα σε διάστημα εβδομάδων, οι στρατιώτες εκπαιδεύτηκαν στην χρήση των συσκευών, ώστε να εξοικειωθούν με αυτές. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε σενάριο διάρκειας πολλών ημερών, που απαιτούσε την χρήση των συστημάτων για πάνω από 10 ώρες και για την κατάδειξη 40 στόχων κατά μέσο όρο, για κάθε ημέρα.

Αρχικά οι στρατιώτες αφέθηκαν σε προκαθορισμένο σημείο απ’ όπου ξεκίνησαν την τακτική κίνησή τους σε ορεινό έδαφος ως πεζοί. Έχοντας να καλύπτουν υψομετρικές που κυμαίνονταν από 1.000 έως 2.500 μέτρα, έστηναν παρατηρητήρια. Ουσιαστικά οι στρατιώτες «μπήκαν» σε ένα άκρως επιχειρησιακό σενάριο, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό, σε μεγάλες αποστάσεις και λειτουργώντας σε συνθήκες που προσομοιάζουν τις πραγματικές.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης παρείχαν τις απαραίτητες αξιολογήσεις προκειμένου ο Αμερικανικός Στρατός να μπορέσει να λάβει αποφάσεις για τη μελλοντική ένταξη του συστήματος σε υπηρεσία. Ταυτόχρονα, καταδεικνύεται η τεράστια σημασία που διαδραματίζουν οι Προωθημένοι Παρατηρητές Πυροβολικού σε μία σύγχρονη σύρραξη.

 

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: