Ανορθόδοξη προώθηση του Rafale στο Βέλγιο

 

Δοκιμαστική βολή πυραύλου MBDA Meteor από μαχητικό Dassault Rafale. (Φωτ.: Γαλλική Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών)

 

Με ανορθόδοξο τρόπο κινήθηκε η Dassault Aviation στο ζήτημα της προμήθειας νέου μαχητικού αεροσκάφους από την Βελγική Αεροπορία, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει 34 νέα αεροσκάφη προς αντικατάσταση των F-16.

Η ανορθόδοξη τακτική έγκειται στο ότι οι υπόλοιπες εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό, η Lockheed Martin (F-35), η Boeing (F/A-18), η Saab (Gripen) και η κοινοπραξία Eurofighter (Typhoon), κατέθεσαν τους φακέλους τους την καταληκτική ημερομηνία.

Αντιθέτως, η γαλλική πλευρά δεν κατέθεσε απλά φάκελο για το διαγωνισμό αλλά ευρύτερη πρόταση στενής συνεργασίας σε περίπτωση επιλογής του μαχητικού Rafale.

Συγκεκριμένα προσφέρθηκε στενή συνεργασία στον στρατιωτικό τομέα – στην στρατιωτική εκπαίδευση, στη βιομηχανική και τεχνική συνεργασία – και γενικότερα στην «ευρωπαϊκή» συνεργασία.

Όσο δελεαστική κι αν είναι η πρόταση, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα ζητηθεί η γνώμη του ανώτατου νομικού συμβούλου του κράτους, προκειμένου να αποφανθεί κατά πόσο η ενέργεια αυτή είναι νόμιμη, προτού ληφθούν οι όποιες αποφάσεις.

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: