
Αερόχημα ΤΑΙ ΑΝΚΑ 2. Τα εν λόγω συστήματα ήδη εκτέλεσαν τις πρώτες τους αποστολές κρούσης σε πραγματικές συνθήκες πεδίου. Από το 2020 θα επιχειρούν σε μακρυνές αποστάσεις χάρη στην προσθήκη δορυφορικής ζεύξης καθοδήγησης. (Φωτ.: ΤΑΙ)
Με σταθερούς βηματισμούς εξελίσσεται το πρόγραμμα του μη επανδρωμένου αεροχήματος ΑΝΚΑ που κατασκευάζει η ΤΑΙ. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, η TUSAŞ ολοκλήρωσε την ανάπτυξη του νέου κινητήρα PD170 για το αερόχημα.
Χάρη σε αυτόν, το ΑΝΚΑ θα μπορεί να πετάει σε ύψη έως 40.000 ποδών και με ταχύτητα 170 κόμβων στα 20.000 πόδια. Αν και βαρύτερος από τον προηγούμενο κατά πέντε κιλά, καθώς θα ζυγίζει 170 κιλά, εντούτοις έχοντας μεγαλύτερη ισχύ θα προσφέρει ικανοποιητικές επιδόσεις στο ΑΝΚΑ.
Η ΤΑΙ έχει πλέον αναλάβει τις εργασίες ενσωμάτωσής του στο αερόχημα. Κανονικά συνεχίζεται και η ανάπτυξη της έκδοσης ANKA-S που θα κατευθύνεται μέσω δορυφορικού σήματος από τον TÜRKSAT-6Α. Αυτή η δυνατότητα θα αυξήσει το βεληνεκές του ΜΕΑ, προσφέροντας στρατηγικού τύπου ικανότητες στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2020, όταν και υπολογίζεται να ενταχθεί σε υπηρεσία.
Η αγορά των μη επανδρωμένων αεροπορικών συστημάτων θα συνεχίσει να γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη μέσα στα επόμενα, τόσο στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, όσο και στον πολιτικό. Είναι ταυτόχρονα κι ένας εμπορικός τομέας που πολλές χώρες με μικρές οικονομικές και βιομηχανικές δυνατότητες μπορούν να επιτύχουν σημαντικά αποτελέσματα με μικρό κόστος (σε σχέση με την ανάπτυξη ενός αεροσκάφους).
Φυσικά δεν χρειάζεται να πούμε ότι και η Ελλάδα θα έπρεπε ήδη να έχει ενώσει τις προσπάθειες για να παρουσιάσει σε εμπορικό επίπεδο τις προτάσεις της.