Βρετανία: Αποσύρονται πλοία. Ευκαιρία για την Ελλάδα (;)

 

Το Ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού, κλάσης Hunt, παρόμοιο με αυτό που αποσύρει το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. (Φωτ.: ΓΕΝ)

 

Στην απόσυρση πλοίων φέρεται να οδηγείται το Βρετανικό Ναυτικό, σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα, καθώς η ηγεσία του Κλάδου υπολογίζει ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό της τάξης των 20 με 30 δισ. Στερλινών.

Τα σκάφη που αποσύρονται θα μπορούσαν να ενδιαφέρουν και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, καθώς τα δύο από αυτά υπηρετούν ήδη στον στόλο. Εφόσον υπάρχει το ενδιαφέρον και η οικονομική δυνατότητα, οι κινήσεις θα πρέπει να είναι άμεσες καθώς υπάρχει προσπάθεια πώλησής τους σε άλλες χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, τα πλοία που αποσύρονται είναι δύο ναρκοθηρευτικά κλάσης Hunt, ίδια με αυτά που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό, πέντε φρεγάτες Type 23 και δύο αμφίβια πλοία.

Τα δύο ναρκαλιευτικά ήταν να περάσουν από αναβάθμιση, μαζί με τα υπόλοιπα 13 του Βρετανικού Ναυτικού, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επιπλέον, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το διάστημα 2018-2023 θα αποσυρθούν άλλες πέντε φρεγάτες Type 23. Το Υπουργείο Άμυνας αρνείται ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση για τη δύναμη των φρεγατών αυτών. Ωστόσο, άλλες πηγές αναφέρουν ότι τα προς απόσυρση σκάφη Type 23 ίσως είναι μόνο τρία αντί για πέντε.

Πάντως, τα δύο ναρκοθηρευτικά τα οποία φαίνεται ότι θα αποσυρθούν είναι το HMS Atherstone και το HMS Quom. Το πρώτο εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1986 και το δεύτερο το 1988.

Οι φρεγάτες Type 23 έχουν προγραμματιστεί να περάσουν από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού. Το πρώτο πλοίο, το HMS Westminster, ολοκλήρωσε πρόσφατα τις εργασίες. Στον Βρετανικό Στόλο υπηρετούν σήμερα 13 φρεγάτες του τύπου.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η εγκατάσταση ραντάρ BAE Systems Artisan 3D και αντιαεροπορικού συστήματος MBDA Sea Ceptor, ανακαινισμένο πυροβόλο Mk8 4,5 ιντσών, καινούρια γέφυρα και λοιπές αναβαθμίσεις δομικού και λειτουργικού τύπου. Ορισμένα από τα πλοία έλαβαν συρόμενο σόναρ Thales 2087.

 

Φρεγάτα Type 23 του Βρετανικού Στόλου. (Φωτ.: Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό)

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: