ΗΠΑ: Διαθέσιμα πλοία για τους συμμάχους (;)

 

Η φρεγάτα USS Klakring, τύπου O. H. Perry, κατά τη διάρκεια παλαιότερης επίσκεψης στην Σούδα. (Φωτ.: Αμερικανικό Ναυτικό)

 

Συζήτηση για το μέλλον του Αμερικανικού Ναυτικού διεξήχθη στην Υποεπιτροπή Ναυτικής Ισχύος και Δυνάμεων Προβολής Ισχύος της Αμερικανικής Γερουσίας. Κύριο ζήτημα είναι η δομή δυνάμεων του ναυτικού, με δεδομένη την πρόταση για στόλο 355 πλοίων από τα 278 που είναι σήμερα.

Λόγω του ότι τα πλοία κοστίζουν και η ναυπήγησή του απαιτεί σημαντικό χρονικό διάστημα, μία από τις προτάσεις που ακούστηκε ήταν η επαναφορά μονάδων που αποσύρθηκαν τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκαν οι φρεγάτες κλάσης O. H. Perry, αφού πρώτα υποστούν εργασίες ανακαίνισης κι αναβάθμισης των υποσυστημάτων τους.

Την πρόταση αυτή εξετάζει σοβαρά το Αμερικανικό Ναυτικό, σύμφωνα με δηλώσεις του Διοικητή Ναυτικών Επιχειρήσεων, Ναυάρχου Τζων Ρίτσαρντσον, τον περασμένο Ιούνιο, σε ομιλία στη Ναυτική Σχολή Πολέμου.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της υποεπιτροπής, Γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων Ρομπ Γουίτμαν, ανέφερε ότι το ναυτικό θα μπορούσε να αντλήσει περισσότερα οφέλη εάν ανακαίνιζε κι εκσυγχρόνιζε τα πλοία, προκειμένου να τα προσφέρει στους συμμάχους.

Η ιδέα του γερουσιαστή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, προσφέρει τη δυνατότητα σε συμμαχικές χώρες να αποκτήσουν μερικά σύγχρονα σκάφη επιφανείας, τα οποία θα διαθέτουν κοινά συστήματα με τα αμερικανικά ώστε να μπορούν να επιχειρούν από κοινού, χωρίς να υπάρχει το ζήτημα της παροχής απόρρητων συστημάτων. Επιπλέον, για τις ΗΠΑ υπάρχει το κέρδος του γίνουν οι εργασίες στα εγχώρια ναυπηγεία, με σαφές οικονομικό όφελος.

Την παρούσα περίοδο το Αμερικανικό Ναυτικό έχει 12 πλοία O. H. Perry σε «αποθήκευση», από τα 51 που ναυπηγήθηκαν συνολικά, και χρησιμοποιούνται ως πηγή ανταλλακτικών για άλλα πλοία του στόλου και της Ακτοφυλακής. Ορισμένα αναμένεται να δοθούν ως βοήθεια σε συμμαχικές χώρες, ενώ ως γνωστό κάποια ήδη έχουν δοθεί μεταξύ άλλων και στην Τουρκία.

Η ιδέα του γερουσιαστή έχει κάποιο ενδιαφέρον, αλλά στην πραγματικότητα δεν λύνει το πρόβλημα του Αμερικανικού Ναυτικού που θέλει να αυξήσει τις μονάδες του σε 355. Ωστόσο, μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική απόφαση, όπως και η πιθανή διαμόρφωση εξοπλισμού των σκαφών.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: