Τουρκία: Ετοιμασία για το επιθετικό ε/π ΑΤΑΚ-2

 

Επιθετικό ελικόπτερο ΤΑΙ Τ-129 ΑΤΑΚ (Φωτ.: ΤΑΙ)

 

Τον σχεδιασμό για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς του επιθετικού ελικοπτέρου ΤΑΙ Τ-129 παρουσίασε ο Υφυπουργός Αμυντικής Βιομηχανίας, Ισμαήλ Ντεμίρ, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της γραμμής παραγωγής των εξαρτημάτων του ελικοπτέρου ΤΑΙ Τ-70i Blackhawk.

Από τις δηλώσεις του φάνηκε ότι γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί μια γκάμα ελικοπτέρων, μεταφορικών κι επιθετικών, τα οποία θα μπορέσουν να καλύψουν ευρύ φάσμα πελατών του εξωτερικού. Οι συνέργειες θα προκύψουν τόσο από τις διάφορες εκδόσεις του Τ-129, όσο κι από το T-70i και το νέο μεταφορικό ελικόπτερο 10 τόνων που σχεδίασε κι αναπτύσσει η ΤΑΙ, το Τ625.

Όσον αφορά τη νέα έκδοση του επιθετικού ελικοπτέρου ΑΤΑΚ-2, θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης 6-8 τόνων και αυξημένο βάρος μεταφοράς οπλικού φορτίου, καθώς και βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Ο μεν υφυπουργός ανέφερε ότι το ελικόπτερο θα έχει μέγιστο βάρος απογείωσης τους 6 τόνους, ο δε Γενικός Διευθυντής της ΤΑΙ, Τεμέλ Κοτίλ, δήλωσε ότι ξεκίνησε αρχικός σχεδιασμός για ελικόπτερο 8 τόνων.

Επίσης, δήλωσε ότι θα ενσωματωθούν τεχνολογίες από το Τ625, όπως για παράδειγμα το στροφείο και το σύστημα μετάδοσης, μειώνοντας έτσι το κόστος και το ρίσκο ανάπτυξης. Ταυτόχρονα θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός κοινών τμημάτων, προκειμένου να είναι προσφέρει οικονομίες κλίμακας για όσους πελάτες αποκτήσουν και τις δύο πλατφόρμες.

Τέλος, έγινε γνωστό ότι η TUSAŞ αναπτύσσει νέο κινητήρα 1.400 ίππων, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα θα χρησιμοποιηθεί στα ΑΤΑΚ-2 και φυσικά σε άλλες πλατφόρμες.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: