Ισραήλ: Υ/β Dolphin για πυρηνική αποτροπή

 

Ισραηλινό υποβρύχιο Dolphin 1 (Φωτ.: Ισραηλινό Ναυτικό)

 

Στην τελική φάση υπογραφής βαίνει η συμφωνία προμήθειας τριών υποβρυχίων TKMS Dolphin 2 από το Ισραήλ. Το κόστος του συμβολαίου θα ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια Ευρώ.

Οι συνομιλίες είχαν παγώσει για διάστημα τριών μηνών καθώς υπήρξαν από την ισραηλινή πλευρά έρευνες για διαφθορά και συλλήψεις, καθώς και σύγκρουση συμφερόντων μιας και ο προσωπικός δικηγόρος του Μπ. Νετανιάχου ήταν και συνεργάτης του αντιπροσώπου της TKMS στο Ισραήλ.

Η Γερμανική Κυβέρνηση φέρεται να είναι σύμφωνη για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, έπειτα από τη διαλεύκανση του σκανδάλου, αν και οι έρευνες συνεχίζονται ακόμα. Γίνεται κατανοητό ότι η γερμανική πλευρά έχει οικονομικό ενδιαφέρον από τη συνέχιση του συμβολαίου.

Μάλιστα, είναι έτοιμη να παράσχει οικονομική στήριξη στο Ισραήλ για την αγορά των σκαφών, όπως ακριβώς έγινε και με τα προηγούμενα σκάφη. Προφανώς η οικονομική στήριξη έχει να κάνει και με τις πολεμικές αποζημιώσεις που πληρώνει η Γερμανία για τα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών στον Β’ ΠΠ. Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Καγκελαρίου, Στέφεν Σάιμπερτ, δήλωσε ότι η συμφωνία «είναι ιστορική ευθύνη απέναντι στο Κράτος του Ισραήλ».

Τα νέα υποβρύχια θα παραληφθούν το 2027 και θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικών όπλων. Θα αντικαταστήσουν τρία παλαιότερα σκάφη, διατηρώντας τον αριθμό του ισραηλινού στόλου υποβρυχίων σε έξι.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: