Τουρκικό Ναυτικό: Δοκιμή του πυραύλου ATMACA

 

Ο ATMACA κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής βολής. Οι ομοιότητες του πυραύλου και του εκτοξευτή με τον Harpoon είναι αρκετές. (Φωτ.: Τουρκικό Ναυτικό)

 

Την επιτυχή δοκιμή του αντιπλοϊκού πυραύλου ATMACA (Ατματζά) ανακοίνωσε ο επικεφαλής τεχνικών προγραμμάτων του Τουρκικού Ναυτικού, Ναύαρχος Αχμέτ Τσακίρ.

Οι πρώτες δοκιμές εκτελούνται από ξηράς και την επόμενη χρονιά θα ξεκινήσουν οι δοκιμές από εκτοξευτή επί σκάφους. Εντός του 2018 αναμένεται να ξεκινήσει και η παραγωγή του. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν για τα σκάφη κλάσης MILGEM και τις φρεγάτες κλάσης O.H. Perry, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει η ολοκλήρωσή τους στα ΤΠΚ και στη συνέχεια στις MILGEM-G.

Σκοπός του προγράμματος είναι να αντικατασταθούν σταδιακά οι πύραυλοι Harpoon. Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο ATMACA είναι παρόμοιων δυνατοτήτων με τους Exocet, Harpoon και C-802. Το βάρος του είναι 800 κιλά εκ των οποίων τα 200 αποτελούν την πολεμική κεφαλή. Το βεληνεκές του φτάνει τα 200 χλμ. και η καθοδήγησή του γίνεται από σύστημα INS/GPS και στην τερματική φάση από ερευνητή ραντάρ.

Ο κινητήρας του πυραύλου θα είναι ο εγχώριας ανάπτυξης Kale 3500, που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει του Microturbo TRI 40 που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους SOM και ALCM.

Μελλοντικά, ο ATMACA θα παρουσιαστεί σε εκδόσεις για χρήση από αεροσκάφη και υποβρύχια. Στόχος της Τουρκίας είναι να αυξήσει τα συστήματα που παράγει εγχώρια ώστε να καλύπτει με αυτά άνω των 60% των αναγκών της.

Στα βίντεο που έκαναν την εμφάνισή τους στο διαδίκτυο φαίνονται οι μεγάλες ομοιότητες του πυραύλου με τον Harpoon, καθώς και η βολή του από εκτοξευτή αντίστοιχο με αυτόν των Harpoon.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: