Κλείσιμο στρατοπέδων…

 

Εκπαίδευση στη μάχη σε κατοικημένους τόπους. Πλειάδα μη αναγκαίων στρατοπέδων θα μπορούσε να τύχει της απαραίτητης οργάνωσης και εκμετάλλευσης ως σύγχρονων εκπαιδευτικών κέντρων, σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν έσοδα για τις Ε.Δ. Μια προσπάθεια που είχε ξεκινήσει προ ετών αλλά παρουσίασε καθυστερήσεις (Φωτ.: ΓΕΣ)

 

Τα λειτουργικά κόστη συντήρησης και πιθανής επέκτασης υποδομών στρατοπέδων είναι ένα κλασικό πρόβλημα για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιαίτερα όταν απαιτούνται κονδύλια για άλλες σημαντικότερες ανάγκες. Επιπλέον, εκτός του ότι τα μη απαραίτητα στρατόπεδα απορροφούν κονδύλια, απαιτούν και προσωπικό το οποίο θα πρέπει να ασχολείται με τη λειτουργία τους, ενώ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε άλλες εργασίες ή ακόμα και να μην υπήρχε στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τους παραπάνω λόγους, το Υπουργείο Άμυνας θα προβεί σε νέο γύρο κλεισίματος στρατοπέδων και βάσεων. Αν και οι πολιτικοί αντιδρούν καθώς γνωρίζουν ότι θα χάσουν έσοδα στις περιφέρειές τους, ο νέος Υπουργός Άμυνας πιέζει προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Δε μιλάμε για την Ελλάδα, αλλά για τις ΗΠΑ, όπου ο Υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάττις άρχισε νέες πιέσεις προς το Κονγκρέσσο και στις αρμόδιες επιτροπές του, προκειμένου να υπάρξει νέος γύρος Εξορθολογισμού και Κλεισίματος Βάσεων.

Όπως δήλωσε, με βάση το νέο γύρο ενεργειών που θα διαρκέσει μέχρι το 2021, θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν δύο δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως, καθώς οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν 20% περισσότερα κτήρια, βάσεις και υποδομές από αυτές που χρειάζονται.

Ο υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως σε όλες αυτές τις προσπάθειες, το Κονγκρέσσο έχει απορρίψει πολλές από τις προσπάθειες εξορθολογισμού μέσα στα προηγούμενα πέντε χρόνια. Οι αντιδράσεις έρχονται κυρίως από τους πολιτικούς στις πολιτείες των οποίων υπάρχουν οι βάσεις που τίθενται προς απενεργοποίηση, αλλά κι από τα αρμόδια πολιτικά όργανα που αναφέρουν ότι το 2005 η αντίστοιχη προσπάθεια είχε υπερβολικά υψηλό κόστος.

Τα φαινόμενα των πολιτικών αντιδράσεων λοιπόν δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ο εξορθολογισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι απαραίτητος.

 

 

 

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: