Αναδιοργάνωση του Αμερικανικού Στρατού

 

Ο Αρχηγός του Αμερικανικού Στρατού, Στρατηγός Μαρκ Μίλλεϋ (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

Σε αναδιοργάνωση προχωράει ο Αμερικανικός Στρατός προκειμένου η νέα δομή δυνάμεων να καταστεί ικανή να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις του διεθνούς συστήματος. Κρίσιμο ρόλο στη νέα πορεία θα διαδραματίσει μία νέα Διοίκηση η οποία θα συσταθεί μέσα στο επόμενο διάστημα και η οποία θα δώσει νέα μορφή σε τρεις υπάρχουσες. Δηλαδή, την Διοίκηση Υλικού, τη Διοίκηση Δυνάμεων και της Διοίκησης Εκπαίδευσης και Δόγματος (TRADOC).

Η ηγεσία του στρατού, όπως ανακοινώθηκε στην AUSA 2017, έδωσε 120 ημέρες περιθώριο στα αρμόδια στελέχη για να καθορίσουν το πλαίσιο και να παρουσιάσουν τις τελικές αποφάσεις για τη δομή και τη λειτουργία της νέας Διοίκησης, η οποία θα είναι αυτή που θα υλοποιήσει τον εκσυγχρονισμό.

Σε συνάρτηση με αυτήν την απόφαση, η ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού καθόρισε τους έξι άξονες προτεραιοτήτων επί των οποίων θα πρέπει να κινηθούν οι επιτελείς για να καταστήσουν τον στρατό ικανό να κερδίσει τους μελλοντικούς πολέμους. Αυτοί είναι: α) δυνατότητα πυρών σε μεγάλο βεληνεκές, β) κινητικότητα, γ) δικτύωση, δ) προστασία δύναμης, ε) υποστήριξη και στ) φονικότητα στρατιωτών.

Για την επίτευξη του σκοπού θα υπάρξουν επιμέρους ομάδες για τον κάθε άξονα, που θα συνεργαστούν για να παρουσιάσουν μια ολοκληρωμένη λύση.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Αρχηγού ΓΕΣ των ΗΠΑ, Στρατηγού Μαρκ Μίλεϋ, «η δημιουργία της Διοίκησης έχει να κάνει με την ομαλοποίηση των διαδικασιών. Πρόκειται για μια σημαντική αναδιοργάνωση, ίσως τη μεγαλύτερη τα τελευταία 40 χρόνια περίπου. Θυμηθείτε ότι η Διοίκηση Υλικού, η Διοίκηση Δυνάμεων και η TRADOC είχαν δημιουργηθεί το 1970, με το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.»

Για τη γενικότερη εικόνα και λογική του στρατού δήλωσε: «Τι χρειάζεται να κάνει ένας στρατός; Να νικάει. Πώς νικάει; Με την επιθετικότητα.»

Για τους δε άξονες ανέφερε πως προωθούνται καθώς την παρούσα περίοδο υπάρχει κενό στη δυνατότητα εξαπόλυσης πυρών μεγάλου βεληνεκούς, σε σχέση με τους αντιπάλους που αναπτύσσουν πυραυλικά συστήματα και ρουκέτες τέτοιων δυνατοτήτων. Για την προστασία των δυνάμεων δήλωσε πως υπάρχει κενό στην αντιαεροπορική άμυνα και ξεκαθάρισε πως υπάρχει προτεραιότητα στη δημιουργία πολυστρωματικής αεράμυνας γύρω από τις μονάδες ελιγμού.

Τέλος, για τα οπλικά συστήματα, που με τη σειρά τους ικανοποιούν τις προϋποθέσεις των επιμέρους αξόνων, τόνισε ότι μεγάλο μέρος αυτών φτάνει στο όριο των εκσυγχρονισμών που μπορεί να δεχτεί, ευρισκόμενα στην καθοδική φάση της καμπύλης οριακής απόδοσης.

Δηλαδή, η όποια επιπλέον αναβάθμισή τους δεν θα αποδίδει αποτελέσματα που θα ξεπερνούν τις ανάγκες σε σχέση με τις δυνατότητες των αντιπάλων. Τα οπλικά συστήματα στα οποία αναφέρθηκε είναι τα άρματα Bradley, τα μεταφορικά ελικόπτερα Blackhawk και τα επιθετικά Apache, τα Α/Α Patriot και αρκετά άλλα.

Σημαντικότερη όλων ήταν η δήλωσή του πως δεν υπάρχουν «ιερές αγελάδες». Όλα τίθενται υπό αξιολόγηση, προκειμένου να μπορέσει ο στρατός να είναι έτοιμος στο μέλλον.

 

Αμερικανικά M2 Bradley (Φωτ.: Αμερικανικός Στρατός)

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Ασφάλεια

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: