Νορβηγία: Νέα ιπτάμενα ασθενοφόρα…

 

Αεροσκάφος Cessna Citation Latitude (Φωτ.: Textron)

 

Στην προμήθεια νέων αεροσκαφών μεταφοράς ασθενών προβαίνει η Νορβηγία. Η παραγγελία τέθηκε μέσω της βρετανικής εταιρείας Babcock η οποία πριν ένα χρόνο περίπου κέρδισε το συμβόλαιο για την παροχή υπηρεσιών αεροδιακομιδών και τη διαχείριση των σχετικών αεροπορικών μέσων.

Η νορβηγική υπηρεσία ονομάζεται Air Ambulance Services of Norway και η θυγατρική της βρετανικής εταιρείας στη χώρα θα ονομάζεται Babcock Scandinavian Air Ambulance. Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και του ότι αρκετοί κάτοικοι ζουν μακρυά από μεγάλα αστικά κέντρα, η Νορβηγία διαθέτει κρατικό οργανισμό που ασχολείται με την παροχή αεροδιακομιδών.

Η παραγγελία τέθηκε για 11 αεροσκάφη, εκ των οποίων το ένα θα είναι Cessna Citation Latitude σε διαμόρφωση Medevac και τα άλλα δέκα Beechcraft King Air 250.

Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επιλέχθηκαν καθώς διαθέτουν δυνατότητα προσέγγισης σε δύσκολες περιοχές, φέροντας συστήματα προσέγγισης με μεγάλες γωνίες προσγείωσης, καθώς και εξοπλισμό λειτουργίας σε πολικές συνθήκες.

Το δε Cessna Citation Latitude θα φέρει τροποποίηση στην θύρα επιβίβασης, προκειμένου να είναι εύκολη η δυνατότητα εισόδου και εξόδου φορείου. Σας θυμίζει κάτι η ιστορία της θύρας σε σχέση με τα όσα λέγονταν κάποτε για τα αεροσκάφη Piaggio που είχαν αποκτηθεί για το ΕΚΑΒ και τα οποία ποτέ δεν πέταξαν;

Την ίδια στιγμή τα Α109 Power που διέθετε το ΕΚΑΒ είναι καθηλωμένα στην 112 ΠΜ, αναμένοντας την υλοποίηση της δέσμευσης του Υφυπουργού Υγείας Π. Πολάκη, ότι θα επανέλθουν σε πτητική κατάσταση. Ας ελπίσουμε ότι θα γίνει, γιατί το κόστος πτήσης των C-130, C-27, NH-90, CH-47 και Super Puma (της ΠΑ και του ΠΣ) είναι κατά πολύ μεγαλύτερο των A109 Power.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία, Διεθνη

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: