Kόστος αναβάθμισης F-16: Δημοσιοποιήθηκε η επίσημη απάντηση

 

Μαχητικό F-16 της ομάδας επίδειξης Ζευς (Φωτ.: ΓΕΑ)

 

 

Ευκαιρία για πολιτική αντιπαράθεση στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αποτέλεσε η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για το κόστος αναβάθμισης των μαχητικών Lockheed Martin F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Δεδομένου ότι το ελληνικό πολιτικό, και δημοσιογραφικό, σύστημα αρέσκεται στη δημιουργία εντυπώσεων και λιγότερο στην ουσία των πραγμάτων, καλό θα ήταν να υπήρχε λίγη αυτοσυγκράτηση και περισσότερη έρευνα.

Γιατί είναι περίεργο το γεγονός ότι υπήρξαν πολιτικοί που βγήκαν στα ΜΜΕ για να συγκρουστούν, χωρίς αυτοί ή οι σύμβουλοί τους να ψάξουν κάτι πολύ απλό. Την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ…

 

Στην επίσημη λοιπόν ανάρτησή της, η DSCA αναφέρει τα κάτωθι:

 

Ουάσινγκτων, Οκτ 17, 2017 – Το Υπουργείο Εξωτερικών (ΗΠΑ) αποφάσισε να εγκρίνει την πιθανή πώληση FMS στην Ελλάδα για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 στη διαμόρφωση F-16 Block V. Το υπολογιζόμενο κόστος είναι 2,404 δισ. Δολ. ΗΠΑ. Η DSCA παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση στο Κονγκρέσο για την πιθανή πώληση, στις 16 Οκτωβρίου 2017.

Η Κυβέρνηση της Ελλάδας αιτήθηκε την πιθανή πώληση πακέτου αναβάθμισης των υπαρχόντων F-16 στη διαμόρφωση F-16 Block V, το οποίο περιλαμβάνει έως:

  • 125 ραντάρ APG-83 AESA (περιλαμβάνει δύο εφεδρικά),
  • 123 Σπονδυλωτούς Υπολογιστές Αποστολής (MMC),
  • 123 LINK-16 Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio Systems (MIDS-JTRS) με TACAN και EHSI,
  • 123 LN260 Embedded Global Navigation Systems (EGI)/Inertial Navigation Systems (INS),
  • 123 Improved Programmable Display Generators (iPDGs).

Επιπλέον, στην πρόταση πώλησης περιλαμβάνονται έως:

  • 123 APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (AIFF) Combined Interrogator Transponders (CIT),
  • 1 Joint Mission Planning System (JMPS),
  • 1 εξομοιωτής F-16V,
  • Αναβάθμιση δύο υπαρχόντων εξομοιωτών (στην έκδοση F-16V),
  • 1 Avionics Level Test Station
  • Ασφαλή συστήματα τηλεπικοινωνιών,
  • Κρυπτογραφικός εξοπλισμός και εξοπλισμός ναυτιλίας,
  • Αναβάθμιση των συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε ASPIS II σε 26 μαχητικά F-16,
  • Επίγεια συστήματα υποστήριξης,
  • Εργασίες ολοκλήρωσης και δοκιμών,
  • Ανταλλακτικά,
  • Υποστήριξη και εξοπλισμό δοκιμών,
  • Εκπαίδευση προσωπικού και εξοπλισμό εκπαίδευσης,
  • Εκδόσεις και τεχνικά εγχειρίδια,
  • Ειδικό προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας και της Αμερικανικής Κυβέρνησης, λογιστική και τεχνική υποστήριξη,
  • Άλλα στοιχεία υποστήριξης στο πλαίσιο του προγράμματος.

Το συνολικό κόστος εκτιμάται στα 2,404 δισ. Δολ. ΗΠΑ.

Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλλει στους αντικειμενικούς στόχους της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφαλείας, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας ενός ΝΑΤΟϊκού συμμάχου, ο οποίος είναι σημαντικός εταίρος για την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική πρόοδο στην Ευρώπη. Η αναβάθμιση των F-16 στη διαμόρφωση F-16 Block V θα ενισχύσει τη δυνατότητα της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας να υποστηρίξει ΝΑΤΟ και να παραμείνει διαλειτουργική με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Επιπλέον θα βοηθήσει στη διατήρηση των επιχειρήσεων στο μέλλον, άρα μειώνοντας την απειλή που θέτουν οι εχθροί της συμμαχίας στις ΗΠΑ και στο ΝΑΤΟ.

Η προτεινόμενη πώληση θα συμβάλει στη δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει υπάρχουσες και μελλοντικές απειλές. Η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει αυτή τη δυνατότητα ως αποτροπή στις περιφερειακές απειλές, θα ενδυναμώσει την άμυνά της και θα εκτελέσει επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας.

Την παρούσα περίοδο η Ελλάδα επιχειρεί με μείγμα στόλου στις διαμορφώσεις F-16 Block 30, Block 50, Block 52+ και Block 52+ Advanced. Συνεπώς, η Ελλάδα δεν θα έχει δυσκολία να απορροφήσει την αναβάθμιση των αεροσκαφών σε επιχειρησιακό και υποστηρικτικό επίπεδο.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και της υποστήριξης δεν πρόκειται να μεταβάλει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή.

Κύριος εργολάβος θα είναι η Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν γνωστά αντισταθμιστικά οφέλη. Ωστόσο, η Ελλάδα συνήθως αιτείται αντισταθμιστικά οφέλη. Οποιαδήποτε αντισταθμιστικά οφέλη θα ξεκαθαριστούν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της αναδόχου εταιρείας.

Η προτεινόμενη πώληση θα απαιτήσει την απόσπαση περίπου 3 έως 5 εκπροσώπων της Αμερικανικής Κυβέρνησης ή της αναδόχου.

Το υπόμνημα της πιθανής πώλησης απαιτείται από το νόμο και δεν σημαίνει ότι η πώληση ολοκληρώθηκε.

 

F-16 Block 52+ (Φωτ.: ΓΕΑ)

 

Συμπερασματικά και προς ξεκαθάρισμα του θολού σκηνικού που δημιούργησαν οι κομματικές ανακοινώσεις και συντήρησαν τα «μισόλογα» του tweet του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μπορούμε να αναφέρουμε τα ακόλουθα.

Κατά πάγια διαδικασία, ο πελάτης που ενδιαφέρεται να προμηθευτεί κάποιο σύστημα ή πλατφόρμα ή πακέτο αναβάθμισης, θέλει να γνωρίζει την τιμή. Στην προκειμένη περίπτωση το ΓΕΑ ενδιαφέρεται να μάθει την τιμή αναβάθμισης των μαχητικών F-16.

Η ενημέρωση της DSCA δίνει τα στοιχεία για το κόστος της λίστας των συστημάτων και υποσυστημάτων του πακέτου αναβάθμισης για μέχρι 123 αεροσκάφη. Δηλαδή, τα 2,404 δισ. Δολ. είναι το μέγιστο κόστος, χωρίς τυχόν εκπτώσεις.

Το πόσα αεροσκάφη θα επιλέξει να αναβαθμίσει το ΓΕΑ θα εξαρτηθεί από τα διαθέσιμα κονδύλια (1,1-1,5 δισ. Ευρώ που αποφάσισε το Κοινοβούλιο). Οι επιμέρους επιλογές που θα έχει στη διάθεσή του το ΓΕΑ θα είναι αρκετές και συνδυασμός πολλών παραγόντων. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναβαθμίσει πλήρως συγκεκριμένο αριθμό μαχητικών και να αποσύρει παλαιότερα ή να αναβαθμίσει στη διαμόρφωση V τα πιο καινούρια F-16 και τα συστήματα από τα Block 52/52+ Adv να τοποθετηθούν στα παλαιότερα ή να αφεθούν τα μαχητικά χωρίς IFF ή σύστημα αυτοπροστασίας κατά «πάγια τακτική» (άθλια) των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Επίσης, η οποιαδήποτε συμφωνία για παροχή Α.Ω. θα μπορέσει να αποτελέσει σημαντική βοήθεια για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, καθότι θα αποτελέσει μορφή άμεσης ξένης επένδυσης. Εφόσον τα Α.Ω. δεν υλοποιηθούν με τους τρόπους που τα υλοποιούσε το ελληνικό πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα τελικά να θεωρηθούν εστία διαφθοράς και να καταργηθούν.

Οι πληροφορίες μας από τον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας μας αφήνουν κάποιες ελπίδες, ώστε οι ελληνικές εταιρείες να αποτελέσουν τμήμα μιας ευρύτερης συνεργασίας.

Με απλά λόγια, ακόμα κι αν υλοποιηθεί μια ακριβή έκδοση του προγράμματος αναβάθμισης, εφόσον υπάρξει ουσιαστική συμμετοχή των ελληνικών βιομηχανιών τόσο στο πρόγραμμα αναβάθμισης όσο και μελλοντικά στο πλαίσιο Α.Ω., τότε θα χρήματα θα επιστρέψουν στο κράτος μέσω της φορολογίας, των ασφαλιστικών εισφορών και της γενικότερης μόχλευσής τους.

Κλείνοντας θα θέλαμε να τονίσουμε την ανάγκη για αυτοσυγκράτηση των κραυγαζόντων από τη μία πλευρά και σοβαρότερη ενημέρωση από την άλλη, η οποία δεν θα περιορίζεται στους 150 χαρακτήρες ενός μηνύματος στο Twitter.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Ένοπλες Δυνάμεις, Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: