Την παραίτησή της υπέβαλε η Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας Τζενίν Χέννις-Πλάσερτ λόγω της απώλειας δύο Ολλανδών κυανόκρανων και του σοβαρού τραυματισμού ενός ακόμη, στο Μάλι.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενεργήθηκε, βρέθηκε ότι το Υπουργείο Άμυνας φέρει την πλήρη ευθύνη για το δυστύχημα.
Το 2006 η Ολλανδία είχε προμηθευτεί όλμους από τον Αμερικανικό Στρατό, στο πλαίσιο επείγουσας προμήθειας. Η αμερικανική πλευρά δεν είχε εκδώσει πιστοποιητικό ποιότητας και ασφάλειας των όλμων, άρα η ολλανδική πλευρά ήταν υπεύθυνη για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων.
Κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα η υγρασία που είχε εισέλθει στον κάλυκα σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες στο Μάλι, κατέστησε τους πυροκροτητές ασταθείς. Ως αποτέλεσμα των ελλιπών ελέγχων, ένας όλμος εξερράγη κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, σκοτώνοντας δύο στρατιώτες και τραυματίζοντας έναν σοβαρά.
Επίσης, η αναφορά κατέδειξε ως υπεύθυνο το Υπουργείο Άμυνας για το γεγονός ότι ο τραυματισμένος στρατιώτης μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στο Τόγκο, χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας και στρατιωτικού υγειονομικού της Ολλανδίας.
Καθώς η ανεξάρτητη έρευνα έδειξε ότι οι ευθύνες βαρύνουν το Υπουργείο Άμυνας, η Υπουργός Άμυνας ανέλαβε το πολιτικό κόστος και υπέβαλε την παραίτησή της όπως επίσης κι ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Τομ Μίντεντορπ.
Η έννοια της ανάληψης του πολιτικού κόστους όπως θα έπρεπε να είναι και στην Ελλάδα. Πολύ απλά ανάληψη πολιτικού κόστους σημαίνει παραίτηση κι όχι διεκδίκηση πρωθυπουργίας ή άλλου αξιώματος.