Τεθωρακισμένα και ηλεκτρονικός πόλεμος

 

 

Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος ήταν η άσκηση που διεξήγαγε ο Αμερικανικός Στρατός στο Εθνικό Κέντρο Ασκήσεων, στο Φορτ Έργουιν της Καλιφόρνιας. Το σενάριο αφορούσε επίθεση δύναμης αρμάτων, με τους εικονικούς αντιπάλους τους να χρησιμοποιούν κυβερνοόπλα και ηλεκτρονικό πόλεμο προκειμένου να δημιουργήσουν εμπόδια και τελικά να οδηγήσουν σε αποτυχία την επίθεση.

Ως αποτέλεσμα της χρήσης αυτών των όπλων, τα πληρώματα των αρμάτων έπρεπε να μειώσουν το ρυθμό επέλασης ή να σταματήσουν πλήρως και να αποβιβαστούν, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση.

Τα όπλα ηλεκτρονικού και κυβερνο-πολέμου στόχευσαν τα συστήματα τηλεπικοινωνιών και τα συστήματα διοίκησης κι ελέγχου. Με τα μεν πρώτα προκλήθηκαν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες και με τα δεύτερα έγινε προσπάθεια εισβολής (χάκινγκ) στα δίκτυα ώστε να τα θέσουν εκτός λειτουργίας ή να τα φορτώσουν με ψευδείς πληροφορίες δημιουργώντας χάος στην ικανότητα λήψης αποφάσεων των διοικητών.

Ενδιαφέρον ήταν επίσης και το τμήμα του σεναρίου στο οποίο δόθηκαν δυνατότητες κυβερνοπολέμου σε έναν από τους διοικητές των μονάδων, ο οποίος είχε ως αποστολή την κατάληψη μιας κατοικημένης περιοχής. Χάρη σε αυτά, μπορούσε να εισβάλει σε πολιτικά ηλεκτρονικά δίκτυα, προετοιμάζοντας τους πολίτες προ της εισβολής του και τελικά καταλαμβάνοντας τα δίκτυα που σχετίζονται με τη διαχείριση μιας πόλης.

Τέτοιες ασκήσεις είναι χρήσιμες για τη διεξαγωγή συμπερασμάτων όσον αφορά τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις τακτικές που απαιτούνται. Χάρη σε αντίστοιχες ασκήσεις κατέστη δυνατή η προετοιμασία εξοπλισμού που δόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις που μεταστάθμευσαν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της αποτροπής έναντι της Ρωσίας. Η πλήρης ανάπτυξη αυτών των συστημάτων θα γίνει μέχρι τον Οκτώβριο, οπότε και θα δοκιμαστούν στην άσκηση Saber Guardian.

Ένα σημαντικό «όπλο» στον ηλεκτρονικό πόλεμο, στον οποίο η Ρωσία έδειξε ότι διαθέτει σημαντικές δυνατότητες, είναι το πρόγραμμα του Προσαρμοζόμενου Συστήματος Ναυτιλίας και το πρόγραμμα Χωρικό, Χρονικό και Προσανατολιζόμενο Σύστημα Πληροφοριών σε Ανταγωνιστικό Περιβάλλον. Αμφότερα είναι προγράμματα της DARPA, τα οποία χρησιμοποιούν σήματα εξαιρετικά μακράς ακτίνας, τακτικά ωρολόγια και συστήματα διαμοιρασμού πληροφοριών, για να ξεπερνούν τα εμπόδια που προκύπτουν από τον ηλεκτρονικό πόλεμο. Εντός του 2018, η DARPA αναμένεται να αξιολογήσει επτά νέα συστήματα εντοπισμού θέσης.

Η πρακτική εφαρμογή των προγραμμάτων είναι στα συστήματα GPS. Όταν τα τελευταία παρεμβάλλονται δίνουν λανθασμένες γεωδαιτικές πληροφορίες που είναι κρίσιμες για πληθώρα συστημάτων. Χάρη στο πρόγραμμα Προσαρμοζόμενης Ναυτιλίας χρησιμοποιείται συμβολομετρία ψυχρού ατόμου για τον καθορισμό του χρόνου και του γεωγραφικού σημείου, χωρίς την εκπομπή ή λήψη ηλεκτρομαγνητικών σημάτων από τους δορυφόρους.

Έτσι, συνδυάζοντας νέφη ατόμων και αλγορίθμους, δύνανται να μετρήσουν την επιτάχυνση και την περιστροφή ενός νέφους ατόμων, ώστε να υπολογιστεί η θέση στον χρόνο. Συνδυαστικά, μπορεί να χρησιμοποιήσει εκπομπές τηλεόρασης, ραδιοφώνου ή ακόμα και τις ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές από τους κεραυνούς…

Αν και στην Ελλάδα ο προβληματισμός εδώ και πολύ καιρό είναι στο πόσα άρματα ή πυροβόλα θα αποκτηθούν (εν μέρει όχι άδικα) ή το πότε θα αποκτηθεί νέα εξάρτυση για τους στρατιώτες, πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πολιτική κυρίως ηγεσία, ότι, ο χρόνος προχωράει και δεν τον αφήνουμε πίσω αλλά μας αφήνει αυτός. Είναι λογικό για την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να έδινε έμφαση στις πλατφόρμες, καθώς αυτές φαίνονται εύκολα στο ευρύ κοινό. Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός και ο κυβερνο-πόλεμος είναι μια πραγματικότητα από την οποία απέχουμε πολύ.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: