ΗΠΑ: Συμφωνία με τους… «τρομοκράτες»

 

(Φωτ.: Αμερικανική Αεροπορία)

 

Αν και το προηγούμενο διάστημα ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε το Κατάρ από τη μία πλευρά «κρίσιμο στρατηγικό σύμμαχο» κι από την άλλη «παραδοσιακό χορηγό της τρομοκρατίας», τελικά δεν απέκλεισε τις συμφωνίες πώλησης οπλικών συστημάτων.

Δεδομένου ότι η κυβέρνηση Ντ. Τραμπ δεν χαρακτηρίζεται για τη σοβαρότητά της, η απόφαση πώλησης όπλων στο Κατάρ θα μπορούσε να εκληφθεί ότι στρέφεται και κατά των συμμάχων – της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ – που κλιμάκωσαν την στάση τους κατά του Κατάρ.

Σύμφωνα με την επιβεβαίωση από εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, το Κατάρ υπέγραψε συμφωνία ύψους 12 δισ. Δολ. κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του ΥΠΑΜ Τζέιμς Μάττις και του ομολόγου του Χάλεντ αλ-Αττίγια.

Η συμφωνία αφορά την προμήθεια μαχητικών 36 Boeing F-15QA. Η συμφωνία είναι πώληση τύπου FMS, όπως διευκρίνησε στέλεχος της Boeing, οπότε υπάρχει επαφή με την Αμερικανική Αεροπορία για την ολοκλήρωση του συμβολαίου.

Αυτή η απόφαση των ΗΠΑ δείχνει αρκετά πράγματα, μεταξύ των οποίων και αδιαφορία για τις παραδοσιακές συμμαχίες ή την περιφερειακή σταθερότητα. Δεδομένου ότι υπάρχει πολιτική κρίση στην περιοχή, υπό άλλες ηγεσίες στην Ουάσινγκτων θα ήταν αδιανόητο να υπογράφονται τέτοια συμβόλαια. Οι συμμαχίες που χτίστηκαν με πολύ κόπο και απώλειες, γίνονται έρμαια ανόητου τύπου επιχειρηματικότητας κι εθνικού συμφέροντος, αντίστοιχης με αυτής που είχε η Ρωσία με χώρες-δορυφόρους.

Η υποτιθέμενη πολιτική Ντ. Τραμπ καθίσταται αναξιόπιστη για πολλούς συμμάχους και απαιτεί πολύ μεγάλη προσοχή. Όχι ενθουσιασμούς. Λόγω του ότι τα ελληνικά κόμματα δεν είναι «αυτόφωτα» κι έχουν καταντήσει να μην παράγουν πολιτική στη βάση ουσιαστικής ιδεολογίας, θα προτείναμε να μην εμφανίζονται κάποιοι ως οπαδοί της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής (που στην ουσία απέχει πάρα πολύ από το να χαρακτηριστεί ως τέτοια) του Ντ. Τραμπ ή οπαδοί της ρήξης του με την πολιτική ορθότητα, γιατί μόνο ως ρήξη δεν πρόκειται, ή γενικώς οπαδοί κάποιου πολιτικού όπως έκαναν κάποιοι που ήταν στην ηγεσία όταν εκλέχτηκε ο Μπ. Ομπάμα.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: