Τα ΜΕΑ θα αλλάξουν την πολιτική αγορά!

 

(Φωτ.: Lockheed Martin)

 

Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα πρόκειται να αλλάξουν άρδην την πολιτική αγορά μέσα στα επόμενα χρόνια. Αν και η συνολική αγορά κυριαρχείται από τις στρατιωτικές εφαρμογές κι αυτές που ανήκουν στον χώρο της εσωτερικής ασφάλειας, η πολιτική αγορά θεωρείται τόσο ακαλλιέργητη που η εισαγωγή τους θα γίνεται με εκθετικούς ρυθμούς.

Η αγορά των στρατιωτικών και πολιτικών θρωνάκων αποτελεί πεδίο δραστηριοποίησης για πολλές εταιρείες στον κόσμο αλλά λόγω των μεγάλων ευκαιριών που παρουσιάζει ως αγορά. Λειτουργεί δε συμπληρωματικά με την αγορά ηλεκτροπτικών και ηλεκτρονικών αισθητήρων, συστημάτων και λογισμικού C2 κτλ.

Η πολιτική αγορά μη επανδρωμένων αεροχημάτων περιλαμβάνει ευρύ φάσμα λειτουργιών με την ανθρώπινη φαντασία να καθορίζει το μέχρι που μπορεί να επεκταθεί η χρήση τους.

Μέχρι στιγμής σημαντικό εμπόδιο αποτελεί η νομοθεσία που διέπει την εκάστοτε χώρα αναφορικά με την χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων εντός του εναερίου χώρου. Αν και μέχρι στιγμής οι θρώνακες που χρησιμοποιούνται στον πολιτικό είναι κατά βάση μικρού μεγέθους, υπάρχουν δυνατότητες για χρήση ακόμα μεγαλύτερων πλατφορμών.

Έτσι, αυξάνονται συνεχώς οι περιπτώσεις χρήσης των θρωνάκων στην επιτήρηση και φύλαξη εγκαταστάσεων, στην επιθεώρηση εγκαταστάσεων (π.χ. αγωγών, κτηρίων και λοιπών υποδομών) κτλ. Εντυπωσιακές θεωρούνται φυσικά και οι δυνατότητες χρήσης τους στην γεωργία. Συγκεκριμένα, στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια για τη διενέργεια αεροψεκασμών, επιθεώρησης εκτάσεων, καθώς και σποράς.

Να υπενθυμίσουμε επίσης τις προσπάθειες της Amazon και εταιρειών μεταφορών, οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση της παράδοσης επιστολών και δεμάτων με την χρήση θρωνάκων.

Στις ΗΠΑ υπάρχει αργή μεν, συντονισμένη δε, προσπάθεια ένταξης των ΜΕΑ στον πολιτικά ελεγχόμενο εναέριο χώρο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησής τους και αναφοράς της θέσης τους. Επίσης, για την ομαλή λειτουργία σε τέτοιες περιπτώσεις απαιτείται τυποποίηση και πιστοποίηση διαδικασιών χειρισμού, εκπαίδευσης, πτήσης, συντήρησης κτλ. Κύριοι διοργανωτές αυτής της προσπάθειας είναι η Γερουσία και το Κονγκρέσσο, ως ανώτεροι πολιτικοί φορείς και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Υπουργείο Μεταφορών, η NASA, τα διάφορα ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, και τέλος οι εταιρείες, ως φορείς με τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Στο βιομηχανικό αυτό πλαίσιο εντάσσεται η ολοκλήρωση της πρώτης επιθεώρησης αγωγού και πηγαδιού, πέραν του οπτικού ορίζοντα, από ένα τετρακόπτερο Indago 2, προϊόν της συνεργασίας της Lockheed Martin και της Canadian UAVs.

Το Indago 2 είναι ένα από τα τετρακόπτερα που έχει λάβει πιστοποίηση από το Υπουργείο Μεταφορών του Καναδά. Το βάρος του είναι κάτι παραπάνω από δύο κιλά. Η αυτονομία του κυμαίνεται στα 45 λεπτά, που σε απόσταση σημαίνει ακτίνα δράσης πέντε χιλιομέτρων με την χρήση του απλού τηλεχειρισμού ή ακτίνα 10 χλμ. όταν χρησιμοποιούνται ισχυρότερα συστήματα τηλεπικοινωνιών.

Η δοκιμή έγινε στην εγκατάσταση δοκιμής ΜΕΑ στην περιοχή Φόρμοστ, στην επαρχία της Αλμπέρτα του Καναδά. Το τετρακόπτερο επιθεώρησε τις υποδομές με την χρήση κάμερας μεγέθυνσης 30x, η οποία παρέχει φωτογραφίες υψηλής ευκρίνειας και εικόνα βίντεο με οπτική εστίαση 30x και ψηφιακή εστίαση. Μέσω των αισθητήρων και του συστήματος Hydra Fusion Tools της LM, δίνει τη δυνατότητα για αυτόματη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων των εγκαταστάσεων και των περιοχών στις οποίες πετάει.

Όπως όλες οι χώρες, έτσι και η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη και θα χρειαστεί να τροποποιήσει τη νομοθεσία της, ώστε να καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας και χρήσης τέτοιων συστημάτων στον εναέριο χώρο. Δεδομένου ότι ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός (ανεξαρτήτως κομματικής ηγεσίας) είναι χαμηλού δυναμικού, συμπαρασύροντας ή θέτοντας εμπόδιο και στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να αρχίσει από τώρα να αναπτύσσει το ρυθμιστικό πλαίσιο. Θα αποτελέσει ταυτόχρονα ευκαιρία προσέλκυσης εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, ώστε να υπάρξει ανταγωνισμός και στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνο στον δημόσιο, σε μια προσπάθεια ώστε κάτι να αλλάξει.

 

 

Ετικέτες: , , , , , , , , , , ,

Κατηγορίες: Τεχνολογία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: