Το κουτί του Αϊνστάιν στην επικοινωνία μεταξύ αεροσκαφών

 

 

Ένα από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει μια αεροπορική δύναμη, αφορά την επικοινωνία μεταξύ αεροσκαφών διαφορετικών γενεών. Τα νεότερα αεροσκάφη διαθέτουν εξελιγμένα data links και συστήματα τηλεπικοινωνιών τα οποία είναι αρκετές φορές ασύμβατα με τα αντίστοιχα συστήματα των παλαιοτέρων πλατφορμών.

Το πρόβλημα έλυσε το τμήμα νέων τεχνολογιών – Skunk Works – της Lockheed Martin, το οποίο ανέπτυξε το «κουτί του Αϊνστάιν» ή αλλιώς το σύστημα EMC2 – Enterprise Mission Computer 2.0. Δεδομένου ότι ο τύπος της θεωρίας της σχετικότητας είναι E=mc2 γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί δόθηκε το προσωνύμιο «κουτί του Αϊνστάιν».

Το EMC2 πέταξε για πρώτη φορά σε αεροσκάφος Lockheed Martin U-2 Dragon Lady, ενώ η πρώτη γενιά, το EMC1 με μαχητικό F-22. Το σύστημα συνδέεται στον επεξεργαστή ηλεκτρονικών συστημάτων του εκάστοτε αεροσκάφους και μπορεί να μετατρέψει τα μήκη κύματος των εισερχομένων σημάτων τηλεπικοινωνιών.

Η σχεδίασή του έγινε με γνώμονα τη δυνατότητα απόκρυψης των σημάτων και της χρήσης του σε μεγάλα ύψη, προκειμένου να αυξάνεται η δυνατότητα κάλυψης.

 

 

 

Ετικέτες: , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: