Συστήματα προστασίας από ΜΕΑ

 

Οθόνη του συστήματος διοίκησης κι ελέγχου TARANIS (Φωτ.: ESG)

 

Με την χρήση των μη επανδρωμένων αεροχημάτων να αυξάνεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τόσο ο στρατιωτικός όσο και ο πολιτικός τομέας, είναι το πως μπορεί κανείς να προστατευθεί από αυτά.

Η ύπαρξη στρατηγικών εγκαταστάσεων (π.χ. στρατιωτικών βάσεων, εργοστασίων και υποδομών) που μέχρι πριν ήταν δύσκολο να στοχοποιηθούν, τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο αντιπάλων που χρησιμοποιούν θρώνακες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Diehl Defence, η Rohde & Schwarz και η ESG Elektroniksystem und Logistik, αποφάσισαν να συνεργαστούν στον τομέα της άμυνας έναντι των θρωνάκων, αναπτύσσοντας το σύστημα GUARDION.

To GUARDION είναι πλήρως προσαρμοζόμενο στις απαιτήσεις των πελατών και ολοκληρωμένο προϊόν, αφού αποτελείται από ψηφιακό σύστημα εντοπισμού, ταυτοποίησης και λειτουργίας αντιμέτρων, τα οποία ελέγχονται από σύστημα C2.

Στην ανάπτυξή του συμμετείχαν όλες οι προαναφερθείσες εταιρείες οι οποίες στο πρόσφατο παρελθόν ανέπτυξαν αντίστοιχα συστήματα. Συγκεκριμένα, η Diehl συμμετέχει με το HPEM σύστημα αντιμέτρων, η Rohde & Schwarz με το Ardronis και η ESG με το σύστημα διοίκησης κι ελέγχου TARANIS.

Αν και στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες προσπάθειες για την επέκταση της χρήσης θρωνάκων, θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά την χρήση συστημάτων αντιμέτρων (τα οποία δεν ανήκουν στην κατηγορία των πυραυλικών/αντιαεροπορικών συστημάτων), δεδομένου ότι μη κρατικοί δρώντες αλλά και κράτη όπως η Τουρκία έχουν ευκολία πρόσβασης σε τέτοια συστήματα.

 

 

 

Ετικέτες: , , , , , ,

Κατηγορίες: Αμυντική Βιομηχανία

cube02

Subscribe to our RSS feed and social profiles to receive updates.

Αρέσει σε %d bloggers: